To so znaki, po katerih prepoznate koronavirus + (napotki iz Kitajske bolnišnice)

138739
138739

Strokovnjaki iz kitajske bolnišnice Shenzhen, ki se nahaja v provinci Guangdong, so razkrili vse pomembne znake, po katerih prepoznate koronavirus.

DEJSTVA O NOVEM KORONAVIRUSU

1. Če imate izcedek iz nosu in izkašljujete, imate navaden prehlad.

2. Koronavirusna pljučnica je suh kašelj, brez izcedka iz nosu.

3. Novi koronavirus SARS-CoV-2 ni toplotno odporen in propade pri temperaturi 38/39°C stopinj.

4. Sovraži sonce.

4. Če nekdo kihne, kapljice letijo približno do treh metrov, preden padejo na tla.

5. Če virus pade na kovinsko površino, bo živel vsaj 12 ur - torej, če pridete v stik s katerokoli kovinsko površino, si roke čim prej umijte z milom ali z razkužilom.

6. Na tkanini lahko preživi 6-12 ur. Običajni detergent za perilo ga bo uničil.

7. Pitje tople vode je učinkovito pri boju proti vsem virusom. Poskusite, da ne pijete tekočine z ledom.

8. Pogosto si umivajte roke, saj virus lahko živi na vaših rokah le 5–10 minut, toda v tem času se lahko zgodi marsikaj - lahko si drgnete oči, se nehote dotikate nosu itd.

9. Za preprečevanje bi morali tudi grgrati. Dovolj bo preprosta raztopina soli v topli vodi.

10. Najpomembneje - pijte veliko vode!

Izpoved slovenske študentke s koronavirusom! Kljub temu, da se nerada izpostavlja, se je Tea odločila, da zaradi pomanjkanja informacij iz prve roke, svojo izkušnjo z boleznijo podeli s svetovnim spletom.

SIMPTOMI IN POTEK BOLEZNI

1. Novi koronavirus SARS-CoV-2 bo najprej bo okužil grlo, zato boste imeli občutek vnetega grla, kar traja 3 do 4 dni.

2. Virus nato preide v nosno tekočino, vstopi v sapnik in nato v pljuča, kar povzroči pljučnico. Ta traja približno 5 do 6 dni.

3. S pljučnico pride do visoke vročine in oteženega dihanja.

4. Zamašen nos ni običajen. Občutek je podoben, kot bi se utapljali. 

Nujno je, da takoj poiščete pomoč!

Foto: Zhanghua Ye (facebook)

Pri mladih blažja oblika, zato hitreje prispevajo k širjenju virusa

Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi. Ravno zaradi tega je v trenutni situaciji najpomembnejše, da so otroci in mladostniki za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti.

KAKO RAVNATI, ČE SUMITE NA OKUŽBO S KORONAVIRUSOM?

Sumite, da ste se okužili? Ostanite doma in vzemite v roke telefon. Ključno pri zajezitvi okužbe je odgovorno ravnanje vsakega posameznika. V Sloveniji se je pojavilo že nekaj primerov, ko je okuženi bolnik oziroma oseba s sumom na koronavirus kršila protokole in nenajavljeno prišla v čakalnico k zdravniku ali na urgenco. Takšno početje je neodgovorno, saj s tem lahko spravimo v nevarnost veliko število ljudi.  

Ne hodite v ambulanto, v zdravstveni dom ali bolnišnico, če sumite na okužbo s koronavirusom.

Če menite, da ste se okužili, saj imate vročino, kašelj ali težko dihate, ne hodite nikamor in ostanite doma. Zdravnika ali urgenco o tem obvestite po telefonu. Zdravnik se bo nato odločil, ali boste testirani ali ne. Prejeli boste navodila, kako postopati naprej.

Ste pred kratkim prišli iz tujine in imate znake bolezni?

Na morebitne znake nove bolezni covid-19 morajo biti pozorni tudi vsi tisti, ki se vračajo z območij iz tujine, kjer je bolezen razširjena. Tudi zanje velja, da ob sumu na koronavirus ostanejo doma, se izogibajo stikom z drugimi ljudmi ter pokličejo izbranega ali dežurnega zdravnika.

Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja na območje severne Italije, Irana, Daeguja in mesta Cheongju v Južni Koreji ter province Hubei na Kitajskem. Obenem odsvetujejo vsa nenujna potovanja v preostale dele Italije, Južne Koreje in Kitajske.

Vi ali nekdo od vaših domačih ima potrjeno okužbo s koronavirusom, zdravil se bo doma. Kako ravnati?

Če zdravstveno stanje pacienta z novim koronavirusom SARS-CoV-2 ne zahteva bolnišnične obravnave, se boste zdravili doma. Zdravljenje poteka simptomatsko, kar pomeni, da si zvišano telesno temperaturo lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo), pijete dovolj tekočine in počivate. Ob tem upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, upoštevajte sledeča navodila, ki jih je izdal NIJZ:

- Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

- Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).

- Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

- Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.

- Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

- Uporabljajte svoj jedilni ter higienski pribor, perilo in brisače.

- Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

- Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60 ⁰C.

V primeru poslabšanja stanja (kašelj z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, apatičnost, zmedenost ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Telefonska številka 080 1404 za brezplačne informacije

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom, je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb in strokovnjakov.

V Sloveniji je od 12. marca dalje tudi uradno razglašena pandemija, kar pomeni, da se je v procese izvajanja ukrepov proti širjenju okužb vključila civilna iniciativa. Posledično bodo svoja vrata zaprle tudi vse vzgojno-izobraževalne institucije - vrtci, osnovne in srednje šole ter fakultete. Preverite v tem članku.

 

Vas zanima tudi?

KAJ SE ZGODI V TELESU, ČE 1 MESEC NE PIJEMO ALKOHOLA?

 

138739

Nalaganje vsebine...

Loading...