Izpoved slovenske študentke s koronavirusom: "Nisem izzivala, nisem si ga želela..."

7261
7261

Študentka Tea je ena od primerov potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Počutje se ji je začelo slabšati v četrtek, v soboto so ji odvzeli bris, ki je bil, na njeno veliko žalost, pozitiven. Ker v javnosti primanjkuje informacij iz prve roke, se je odločila, da svojo izkušnjo deli s svetovnim spletom, kljub temu, da se nerada izpostavlja.

NISEM IZZIVALA, NISEM SI GA ŽELELA, VIRUS JE PRISOTEN POVSOD!

"Jaz brez problema povem, da sem na žalost podlegla novemu virusu. Nisem ga želela, nisem izzivala, hodila sem le v službo in v trgovino po najnujnejše, vse v radiju 500 m. Ampak virus ne izbira. Očitno je res dovolj, da gre nekdo z virusom mimo tebe, da na blagajni plačaš prodajalki, ki ne ve, da je okužena, da v službi postrežeš turista," je začela zapis v spletnem blogu koronavirus kaj pa zdaj, ki se je medtem med slovenskimi uporabniki spleta, ki so željni prvoosebnih izpovedi v zvezi z novim koronavirusom, hitro razširil.

NAJPREJ MISLILA, DA GRE ZA PREHLAD

Sprva je mislila, da je zbolela za prehladom in bila jezna nase, zakaj ravno v tako neprimernem trenutku. Počutila se je vse slabše: "Noč s petka na soboto je bila peklenska. Zaradi bolečin nisem našla udobnega položaja za spanje, v nekem trenutku sem celo čepela na postelji in dremala, saj sem bila tako zelo utrujena. Tresla me je mrzlica, hkrati sem vrela od vročine. Po licih so mi tekle solze obupa, nisem si znala pomagati. Sobota se je začela z vročino 38°C, kar načeloma ni tako visoko, a ob vseh ostalih simptomih čisto dovolj. Začelo me je malo stiskati v pljučih, a sem za to okrivila nestrpnost in nenaspanost", je zapisala.  

Kitajski zdravniki, ki koronavirus najbolje poznajo, so razkrili znake, po katerih najhitreje prepoznatne bolezen in jo ločite od ostalih. Preverite v tem članku.

Pazila je, da okužbe ne bi podelila s svojo sostanovalko v študentskem stanovanju, zato se je zadrževala v sobi in poskrbela, da se nista srečevali.

"Sestro sem prosila, da me zapelje na testiranje, saj ne bi bilo odgovorno, da bi na javnem prevozu ali pa ob hoji čez mesto ogrožala druge. Na pot sva se razumno pripravili. Maska, čez njo še šal. Temeljito umite roke. Usedla sem se na zadnje sedeže, za sopotnikov sedež, da sem bila od sestre oddaljena kolikor je bilo le mogoče," je zapisala Tea.

V soboto so ji na eni od vstopnih točk odvzeli bris in jo poslali domov, da počaka na rezultate. Čakanje je bilo mučno. "Ob desetih zvečer mi zazvoni telefon, gospodična na drugi strani mi sporoči, da je bil bris pozitiven," je zapisala, "obnemela sem, po hrbtu me je spreletelo. Dva globoka vdiha, ki sta bila tokrat še težja kot ostali."


slika je simbolična // Pixabay

"KO SVA KLIC KONČALI, SO SE MI ULILE SOLZE"

Zdravstvena delavka, ki ji je sporočila rezultate testa, jo je povprašala o njenem zdravstvenem stanju in počutju, o tem, s kom je bila v stiku, ter ji podala navodila, kako naj ti ljudje ravnajo. "Zame je ta informacija pomenila, da bom 14 dni odrezana od ostalih ljudi. Ko sva klic končali, so se mi po licih ulile solze," je zapisala.

Ker bi samoizolacijo lažje in bolj varno preživela doma, kot v študentskem stanovanju, se je odločila, da odide domov, kjer so se temeljito organizirali, da z družinskimi člani ne prihaja v stik. Razmisliti so morali, kako poskrbeti, da se ne srečujejo, kako bodo prali perilo, kdaj gre kdo v kopalnico ... "Hrano dobivam na stopnice, brez srečevanja, a je domača hrana že majhno zdravilo. Če ne za telo, pa za srce. V vsakem primeru je težko živeti na tak način."

Tea nadaljuje, da je ob telesnem slabem počutju velika preizkušnja prav izolacija. "Danes sem se začela tudi zares zavedati, kaj pomeni biti brez stikov za 14 dni. Ob vseh bolečinah je to najhuje. Poskušam ostati pozitivna, šalim se na račun virusa, hkrati pa res želim, da bi se ljudje začeli zavedati, da zadeva ni enostavna," je opozorila.


"Nikomur, ampak res niti najhujšemu sovražniku ne privoščim osamitve, ki jo trenutno izkušam jaz," je zapisala Tea.

OSTANITE DOMA! OSAMITEV NI ENOSTAVNA!

"Še enkrat pozivam vse, mlade in stare, zdrave in bolne ... OSTANITE DOMA," je pozvala, "zaščitite sebe in svoje bližnje, zaščitite sočloveka in ostanite doma, ven pojdite samo po najnujnejših opravkih, pa še to le, če ste zdravi. Ob prvih znakih poskrbite za samoizolacijo. V najboljšem primeru boste ugotovili, da ne gre za virus in boste lahko normalno komunicirali z družino. Nikomur, ampak res niti najhujšemu sovražniku ne privoščim osamitve, ki jo trenutno izkušam jaz."

Več informacij najdete na blogu.

 

Slovenski pediatri opozarjajo, da naj otroci in mladina ostanejo doma, saj to niso počitnice! Kljub temu, da nekoliko lažje prenašajo virus, so potencialni prenašalci okužbe, zato je še toliko bolj pomembno upoštevati navodila stroke.

7261

Nalaganje vsebine...

Loading...