Slovenski pediatri opozarjajo: Otroci in mladina morajo nujno ostati doma - to niso počitnice!

17175
17175

To niso počitnice ali čas za druženje, na zadnje omejitve v zvezi s koronavirusom opozarjajo iz Sekcije za primarno pediatrijo. Otroci in mladostniki za nekaj tednov naj ne bodo izključeni samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Te je zelo pomembno, da se širjenje virusa čim bolj omeji.

V zadnjih dneh je bil marsikdo po slovenskih krajih priča zbiranju in druženju mladostnikov po skupinah ter skupni igri otrok na otroških igriščih. Trenutni pozivi pristojnih inštitucij sicer tega ne prepovedujejo, ampak - bodimo ODGOVORNI!

Slovenski pediatri pozivajo vse prebivalce Slovenije, še posebno pa starše vseh otrok in mladostnike, da zaradi hitrega širjenja okužb z virusom covid-19 v naslednjih tednih skrbno spremljajo javna opozorila s strani države in se dosledno držijo vseh podanih navodil.

Pri mladih blažja oblika, zato hitro prispevajo k širjenju virusa

Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi. Ravno zaradi tega je v trenutni situaciji najpomembnejše, da so otroci in mladostniki za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti.

Izpoved slovenske študentke s koronavirusom! Kljub temu, da se nerada izpostavlja, se je Tea odločila, da zaradi pomanjkanja informacij iz prve roke, svojo izkušnjo z boleznijo podeli s svetovnim spletom.

Pediatri odsvetujejo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi. Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom izvajamo zunaj na prostem individualno.

Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano.

Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času.

Denis Baš dr.med.spec pediater, v imenu Sekcije za primarno pediatrijo ZZP opozarja: "Starši, naučite svoje otroke in mladostnike samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, ker bomo na tak način uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost. Starejši ljudje in kronično bolni ljudje lahko težje prebolevajo okužbo s korona virusom, zato naredite vse, da jih ne okužite. Babic in dedkov tokrat ne vključujmo v čuvanje otrok.

"Z upoštevanjem higienskih navodil, navodil glede druženja in z medsebojno solidarnostjo poskrbimo za najbolj ranljive skupine naše družbe ter dokažimo vsem, da nam je mar za ljudi okoli sebe."

V primeru, da otroci in mladostniki zbolijo, se naj pokliče njihovega izbranega zdravnika in izkoristi vse možnosti svetovanja preko elektronske pošte ali telefona. V ambulante pediatrov in v dežurne službe pa naj se prihaja samo v nujnih primerih in najavljeno.


V imenu Sekcije za primarno pediatrijo ZZP
Denis Baš dr.med.spec pediater, podpredsednik


Kitajski zdravniki, ki koronavirus najbolje poznajo, so razkrili znake, po katerih najhitreje prepoznatne bolezen in jo ločite od ostalih. Preverite v tem članku.

17175

Nalaganje vsebine...

Loading...