Objavljen je razpis za vpis v srednje šole 2020/2021

3031
3031

20. januar 2020. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani pripravilo in objavilo razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2020/2021. V skladu z vsakoletnim rokovnikom, kjer so navedeni vsi pomembni datumi, se kandidati do določenega roka prijavite za vpis na šolo oziroma v izbrani izobraževalni program.


Za vse devetošolce, starše in ostale, ki se vpisujete v kateregakoli od srednjšolskih programov, smo pripravili ultimativni vodič za vpis v srednje šole, kjer najdete vse informacije na enem mestu.

KJE NAJDEŠ RAZPIS?

Besedilo razpisa s prilogami je objavljeno na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v okviru teme VPIS V SREDNJO ŠOLO.

Razpis je v elektronski obliki, v njem pa najdete vse pomembne informacije, ki jih potrebujete za vpis v srednjo šolo: število prostih mest na vsaki šoli in na vsakem programu, trajanje in značilnosti programa ter posebne vpisne pogoje. Tisti, ki boste med srednješolskim izobraževanjem bivali v dijaškem domu, boste v razpisu našli tudi podatke o prostih mestih v posamičnih dijaških domovih.

LETOS SE VPISUJE VEČ DEVETOŠOLCEV KOT LANI

Letošnje število devetošolcev, ki bodo izobraževanje nadaljevali, je za 369 učencev večje od lani in se, v sklopu trenda zadnjih let, povečuje. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 18.053 učencev in učenk (lani 17.684), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.782 (lani 23.756) vpisnih mest na srednjih šolah.


Vir: gov.si

Od skupno 23.782 razpisani mest, je v programih nižjega poklicnega izobraževanja (NPI) razpisanih 656 (enako lani 656) mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja (SPI) 6.672 (lani 6.646) mest, v programih srednjega strokovnega izobraževanja (SSI) 9.348 (lani 9.320) mest, v programih splošnih gimnazij (GIM) (Gimnazija, Klasična gimnazija in Gimnazija s športnim oddelkom) 5.716 (lani 5.800) mest, od tega v zasebnih šolah 476 (enako lani 476). V programih strokovnih gimnazij, kamor  sodijo Tehniška gimnazija, Umetniška gimnazija in Ekonomska gimnazija, je razpisanih 1.390 (lani 1.334) mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7.106 (lani 7.134) mest

Več informacij o vpisnem postopku, pomembnih datumih in ostal navodila, najdeš v članku ultimativni vodič za vpis v srednje šole, kjer smo za vas zbrali najpomembnejše podatke na enem mestu.

KAJ JE ŠE POMEMBNO PRI VPISU V SREDNJO ŠOLO?

Rokovnik in pomembni datumi za vpis

Vpisni postopek je zelo obsežen in ni dobro spregledati kakšnega pomembnega datuma ali roka. Potrebno je slediti navodilom, upoštevati vpisne roke in spremljati pomembne datume, saj zagotovo ne želite zamuditi nobene pomembne informacije. Za vas smo pripravili rokovnik in seznam pomembnih datumov, ki jih potrebujete za vpis v 1. letnik srednje šole, za leto 2020/21.

Informativni dnevi

V petek, 14. 2., in soboto, 15. 2. 2020, bodo za bodoče dijake (in študente) potekali informativni dnevi, na katerih se boste imeli priložnost pobliže spoznati z izobraževalnimi ustanovami. Pred obiski šol se dobro pripravite in organizirajte, da bo odločitev, kje nadaljevati svojo učno pot, lažja in pravilna. Vse pomembne informacije o informativnih dnevih, o tem, kaj moraš ta izvedeti, kaj vprašati, smo zate zbrali v članku Informativni dnevi ob vpisu v srednjo šolo 2020/2021.

Najbolje se obrestuje naložba v znanje.

- Benjamin Franklin

Viri: gov.si, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Vir fotografije: arhiv Gimnazije Franceta Prešerna Kranj

3031

Nalaganje vsebine...

Loading...