10 razlogov, zakaj je čudovito biti v zvezi

4612
4612

Ljubezen je največkrat imenovano čustvo, najbolj zmedeno in najbolj vznemirljivo. Prinaša nam lahko največjo blaženost ali največjo bolečino, največ zmot ter hkrati največjo izpolnitev. Da ne pozabimo, zakaj je tako lepo ob sebi imeti osebo, s katero želimo preživeti vse svoje življenje: Zakaj je tako čudovito biti zaljubljen, ljubljen in v zvezi s sorodno dušo?

 

Kljub temu, da obstaja več oblik ljubezni, je ljubezenska zveza z drugo osebo tisto, po čemer hrepeni večina izmed nas. Želimo si biti zaljubljeni, ljubljeni, oboževani.

Z ljubezensko zvezo zadovoljujemo temeljne psihološke potrebe kot so: potreba po pozornosti, pripadnosti, intimnosti, varnosti.


1. SMO IZPOPOLNJENI

Če smo v zdravem odnosu, nas ta izpopolnjuje, počutimo se varno in nekaj posebnega.

2. NAUČIMO SE VELIKO O SEBI

Vsaka naša lastnost, tudi tista slaba, ki je nismo nikoli poznali, pride v odnosu na površje in sebe vidimo skozi drugačne oči.

Stabilna zveza je kot igra, v kateri spoznavamo sami sebe in na koncu postanemo najverjetneje izboljšana verzija sebe.

3. OBČUTEK, DA TE IMA NEKDO RAD

Kamorkoli greš, te vedno spremlja misel, da te nekdo ima rad. Na zabavi, ali ob kakšni drugi priložnosti, mnogo ljudi išče in hrepeni po svoji sorodni duši, medtem, ko ti ne razmišljaš več samo o svojem izgledu in mnenju drugih.

Kako veš, da te ima nekdo res rad? To na hitro lahko preveriš v našem članku 20 stvari, ki jih počne nekdo, ki te ima res rad.

4. SEKS

Vezani ljudje seksajo pogosteje kot samski, seks je bolj intimen, poln čustev ter upošteva medsebojne želje.

 5. KOMPROMISI

Vse to so osebnostne lastnosti, ki so potrebne za zdrav partnerski odnos. To, da znamo postaviti potrebe nekoga drugega pred svoje, je vendarle dragocena življenjska vrlina, ki pride na površje, ko imamo ob sebi pravega partnerja oz. ko dobimo otroke.

Namesto, da moramo imeti vse pod nadzorom, se prilagodimo in se odpremo za nova spoznanja. Konec koncev ne more biti vedno vse po naše.

6. DOBRI LJUBIMCI

Ko imamo spolne odnose z isto osebo, dobimo individualno pozornost. Imamo čas, da ugotovimo, kaj deluje in kaj ne. Lahko na glas povemo, kaj nam ustreza - brez pomislekov. Konstruktivne povratne informacije so najboljše darilo, ki vam ga ljubimec lahko da!

7. NORMALNO SOOČANJE Z BIVŠIMI

Ni več tistega nerodnega razkoraka med vama in ne obremenjujemo se več s tem, kaj si bo kdo mislil.

8. OBČUTEK BREZPOGOJNE LJUBEZNI

Vemo, kakšen je ta občutek! Narediti vse za nekoga, ki ga imaš rad. Radi bi videli, da je nasmejan in srečen z nami. To je tisto, kar gradimo skozi zvezo.

9. SAMI, A NE OSAMLJENI

Iščemo tiste trenutke, ko smo lahko sami, pa čeprav nismo osamljeni. Medtem nam npr. celodnevno ležanje v postelji predstavlja čisto nov izziv - ker je v dvoje in lahko postane prava pustolovščina.

10. STATUS - V VEZI

Res na zadnjem mestu - pa kljub temu! Priznajmo, da je dober občutek imeti status "v razmerju" in pokazati druščini, da smo srečni, zaljubljeni in nam gre dobro.

 

“Ljubezen je centralno ogrevanje našega vesolja. Je čustvo, ki motivira naša dejanja in nam daje smisel. Določa naša socialna vedenja, nas spodbuja in hrabri. Toda hkrati nas lahko žene v ljubosumje, sovraštvo in samouničenje “
 
- Richard D. Precht

Save

4612

Nalaganje vsebine...

Loading...