Razpis za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe ter višješolsko izobraževanje 2020/21

1729
1729

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe ter Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje. Štiri javne univerze in 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo skupaj razpisujejo 18.636 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij. Na višješolskem programu pa je letos na voljo manj vpisnih mest, v primerjavi z lanskim letom. 46 višjih strokovnih šol, od tega 28 javnih in 18 zasebnih, za izobraževanje v višješolskem programu za študente letos ponuja 11.664 prostih mest.

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21

Ministrstvo je tudi letos, kot vsako leto, konec januarja, objavilo Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Razpis je dosegljiv na spletni strani portala eVŠ.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi:

  • Univerza v Ljubljani (UL)
  • Univerza v Mariboru (UM)
  • Univerza na Primorskem (UP)
  • Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ)

ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo:

  • Univerza v Novi Gorici
  • Univerza v Novem mestu
  • Nova univerza
  • Fakulteta za dizajn
  • samostojni visokošolski zavod
  • pridružena članica Univerze na Primorskem
  • Fakulteta za tehnologijo polimerov
  • Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici
  • Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin
  • Gea College – Fakulteta za podjetništvo
  • Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije
  • Visoka šola za varstvo okolja


Razpisanih 18.636 vpisnih mest

Izobraževalne institucije za prihodnje študijsko leto 2020/21 razpisujejo 18.636 vpisnih mest za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija, in sicer 16.365 mest za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic Evropske unije (EU) ter 2.271 mest za tujce iz držav nečlanic EU in Slovence brez slovenskega državljanstva.

NOVOST!

V študijskem letu 2020/2021 Univerza na Primorskem prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika (UP Pedagoška fakulteta).

Informativni dnevi

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve v petek, 14. februarja, ob 10. in 15. uri, in v soboto 15. februarja, ob 10. uri. Na informativnih dnevih se kandidati podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Ker so informativni dnevi v veliko pomoč priizbiri študija, se je nanje dobro pripraviti. V pomoč pri pripravi smo pripravili članek o vseh stvareh, ki jih moraš povprašati na Informativnem dnevu.

ROK ZA VPIS IN NOVOST LETOŠNJEGA RAZPISA

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 12. februarja do 18. marca 2020.

IZREDNO OBVESTILO!

Zaradi izrednih razmer ob pojavu epidemije koronavirusa, se prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik in za vpis v višji letnik (po merilih za prehode oziroma pod pogoji za hitrejše napredovanje), v študijskem letu 2020/2021, podaljša do 9. aprila 2020.

Ker je vpis dolgotrajen postopek in je potrebno slediti navodilom in rokom, smo za vas pripravili rokovnik in vse pomembne datume za vpis na fakulteto, da ne zamudite kakšnega pomembnega roka.

Novost letošnje prijave za vpis je, da jo bo mogoče na spletnem portalu eVŠ oddati ne le z digitalnim potrdilom in uporabniškim imenom in geslom, tako kot prejšnja leta, ampak tudi z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture). Ta se bo v prijavno-sprejemnem postopku upošteval enako, kot bi bila prijava oddana s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kar pomeni, da se prijavo izpolni in elektronsko podpiše v eVŠ brez pošiljanja natisnjenega obrazca prijave še priporočeno po pošti. Ob tem si na Ministrstvu obetajo zmanjšanje birokratskih postopkov in hitrejšo obravnavo.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izberejo največ tri študijske programe, v katere se želijo vpisati in za katere izpolnjujejo oziroma bodo do rokov izpolnjevali pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala.

 

Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2020/2021

Ministrstvo je za študijsko leto 2020/2021  razpisalo prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje, na skupaj 46 višjih strokovnih šolah: 28 javnih in 18 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje je v študijskem letu 2020/2021 razpisanih 32 različnih študijskih programov.

V primerjavi s prejšnjim študijskim letom je za študente višjih šol ponujenih manj vpisnih mest: skupaj 11.664. Za redne študente je v javnih in šolah s koncesijo razpisanih 4.135, za izredne pa 3.465 vpisnih mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4.064 vpisnih mest.

Prvi in drugi prijavni rok

Kandidati se lahko prijavijo v dveh prijavnih rokih. Prvi prijavni rok bo potekal od 12. februarja do 18. marca 2020, drugi prijavni rok pa od 24. avgusta do 31. avgusta 2020.

Podrobnejše informacije in statistične podatke glede razpisa za vpis najdete v spodnjem dokumentu. Besedilo razpisa je objavljeno na spletni strani Višješolske prijavne službe

V pomoč pri izbiri nadaljnega izobraževanja, vam je lahko tudi naš članek o tem, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj iskani in kateri bodo odveč.

"Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve."
Georg Simmel

Ekipa MLADI.SMO vam želi veliko sreče, poguma in znanja na poti do izbire naslednjega koraka na vaši izobraževalni poti.

1729

Nalaganje vsebine...

Loading...