To so finančne navade dobrih varčevalcev!

1055
1055

Predstavljamo vam nekaj navad, ki se jih držijo najboljši varčevalci!

ZAČNI Z MALIM

Če so trenutni prihodki nizki in se vam zdi, da si varčevanja ne morete privoščiti, ne obupati. Začnite z najmanjšim zneskom, saj gre tudi za to, da razvijete navado in rutino, ki vam bo pozneje prav prišla.

PRILAGODI ŽIVLJENJSKI SLOG

Življenje je dinamično in prinaša veliko sprememb, ki nas velikokrat tudi udarijo po žepu. Bodite prilagodljivi in živite trenutni situaciji primerno. Ne bodite razsipni, če čas ni pravi za to.

ZAČNI TAKOJ

Starši nas sicer že od malih nog učijo varčevanja. Sem ter tja so nam dali žepnino, mi smo si zadali cilj in ga z varčevanjem dosegli. Žal te navade sčasoma zvodenijo. Poskušajte jih obuditi. Zadajte si dolgoročni cilj in mu sledite.

POKOJNINSKI RAČUN

Kot omenjeno v uvodu, pokojnine so precej negotova kategorija prihodnosti. Mnogi finančni strokovnjaki svetujejo, da 10 % od mesečne plače namenite za varčevanje za pokojnino.

SI TO RES ŽELIM?

Želeti si ni enako potrebovati, čeprav nam kapitalizem to želi dopovedati. Potovanja, nova oblačila in obedovanje v restavracijah niso potrebi. So želje in nič ni narobe, če jih imamo. A vseeno, to so želje. Če boste poznali razliko, boste tudi lažje varčevali.

MALE STVARI > VELIKI NAKUPI

Kavica tu, majica tam pa se nabere. Drobnarije se hitro lahko nakopičijo in še sami ne vemo, ‘kam je izginilo 100 evrov’. Seveda, to ne pomeni, da si ne privoščite pijače ali nove majice, a vseeno bodite pozorni, koliko denarja zapravite za drobnarije.

 

Povzeto po: CityMagazine

1055

Nalaganje vsebine...

Loading...