Prispevki za s.p. prvič čez magično mejo 400 €

1133
1133

Prispevki za socialno varnost samozaposlenih so se s februarjem povišali. Samostojni podjetniki in drugi samozaposleni bodo tako za prispevke od zdaj odšteli 401,98 evra na mesec.

Višina prispevkov se spreminja in usklajuje z inflacijo. Do spremembe je prišlo zaradi povišanja mesečne bruto plače za preteklo leto (leta 2019 je znašala 1.753,84 evra). Glede na slednje je pričakovati, da se bodo zaradi večje minimalne plače, ki je pričela veljati januarja 2020, tudi prihodnje leto dodatno povečali prispevki za socialno varnost.

Prispevki vsako leto višji

Do januarja letos so prispevki tako znašali 385,42 evra, pri čemer so se obračunali glede na povprečno plačo iz leta 2018. Februarja letos so se tako povečali za 16,56 evrov mesečno, kar na letni ravni pomeni skoraj 200 evrov več. Pred petimi leti so samostojni podjetniki plačevali 330 evrov, deset let nazaj pa 280 evrov. Videti je torej eksponentno rast cen za socialne prispevke, ki se bodo prihodnje leto glede na povišano minimalno plačo še povečali.

Priporočamo, da spremljate spletno stran FURS, kjer so mesečno objavljene tabele z višinami prispevkov.

Novoustanovljeni s.p.-ji plačujejo manj

Za samostojne podjetnike, ki so status šele odprli, še vedno velja možnost uveljavljanja znižanega plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). Prvo leto tako plačujejo za polovico manj – odslej bodo tako plačevali 273,86 evra – v drugem letu delovanja pa že 316,57 evrov.


Na enem mestu smo zbrali vse pomembne informacije o plačevanju prispevkov za s.p., kdaj in kako se jih plačuje, v članku Koliko znašajo minimalni prispevki za s.p. in kako se jih plačuje.

1133

Nalaganje vsebine...

Loading...