Nova oblika zaposlitve: Katere so prednosti dela od doma?

3005
3005

Start-upi se čedalje pogosteje odločajo za zaposlovanje ljudi, ki dela ne opravljajo na sedežu podjetja, ampak od doma ali s katere druge lokacije, poročajo pri portalu Mladi podjetnik. Prav zato je takšna oblika dela v zadnjem času zelo razširjena, ima pa tudi ogromno prednosti, kot je npr. tudi hitro prilagajanje trenutni krizni situaciji s koronavirusom.

1. Prek dela na daljavo do širšega nabora kandidatov

Pri start-upih, za katere je značilno, da si šele utirajo pot do uspeha, je še toliko bolj pomembno, da vodstvo okoli sebe zbere kar najboljšo ekipo. Najti primerne sodelavce je lahko izjemno težka naloga, še posebej če ste omejeni z izbiro ljudi v okolici podjetja. Pri oddaljenem delu geografske meje odpadejo. Tako je nabor kandidatov naenkrat veliko večji, s čimer si vodstvo poveča možnosti, da izbere najboljšo osebo za iskano delovno mesto.

2. Heterogena ekipa

Znano je že, da je za uspeh podjetja ključnega pomena, da so v njem zaposleni ljudje z različnimi znanji, sposobnostmi in načini razmišljanja. Na tak način vsak posameznik prispeva delček k mozaiku in pokriva svoje področje. Ko se podjetje odloči, da se pri zaposlovanju ne bo geografsko omejevalo, pride do tega, da se zaposleni nahajajo na različnih koncih države ali celo kontinenta oziroma sveta. 

3. Delo na daljavo gradi zaupanje

Ko se vodstvo podjetja prvič odloči za zaposlovanje ljudi, ki bodo delo opravljali na daljavo, jih upravičeno skrbi, kakšna bo dejanska produktivnost zaposlenih. Ker je tak način dela težje kontrolirati, se delodajalec lahko vpraša, ali zaposleni efektivno izkorišča delovni čas. Ključnega pomena pri delu na daljavo je, da zaupate svojim zaposlenim. Čeprav ne morete vedeti, da zaposleni ob dogovorjenem času dejansko opravlja delo, so pri delu na daljavo pomembni rezultati, ki jih zlahka preverite.

4. Večja fleksibilnost

Raziskava na področju oddaljenega dela je pokazala, da se 51 % ljudi, ki delo opravljajo od doma, za tak način dela odloči, da lažje usklajujejo poslovno in zasebno življenje. Delo na daljavo v življenje zaposlenega prinaša večjo fleksibilnost, kar večini predstavlja pomembno prednost. Zaposleni, ki so zadovoljni z načinom dela, ki ga opravljajo, so še toliko bolj pripravljeni trdo delati za podjetje.

5. Razvoj kulture v podjetju

Kultura podjetja se začne razvijati na samem začetku poslovanja. Večje kot postane podjetje, težje jo je spreminjati. Za podjetja, ki razmišljajo o oddaljenem delu, je najbolje, da se tega lotijo že na samem začetku. Tako bo lahko vodstvo tak način dela razvijalo in spreminjalo najprej v okviru manjšega števila ljudi, z rastjo podjetja pa bo sistem že tako utečen, da tudi pri velikem številu zaposlenih to ne bo predstavljalo problema.

6. Znižanje stroškov

Še posebej pri start-upih, ki še nimajo veliko prihodkov, šteje vsak evro, zato je stroške treba oklestiti, kjer je to možno. Tudi v tem je prednost dela na daljavo, saj bo podjetje na ta račun prihranilo pri stroških nakupa oziroma najema pisarn, kjer bi sicer delali zaposleni, privarčevalo pa bo tudi pri vsej opremi in pisarniških potrebščinah, ki bi jih moralo zagotoviti zaposlenim pri delu na sedežu podjetja.

7. Obdržati zaposlene v podjetju

V sklopu raziskave, opravljene na področju dela na daljavo, je bilo ugotovljeno tudi, da zaposleni pri takem načinu dela delovno mesto zapuščajo kar v 25 % manjši meri. Fleksibilnost, ki jo s sabo prinaša delo na daljavo, ustreza številnim zaposlenim. Zadovoljni zaposleni pa se redkeje odločajo za odhod z delovnega mesta. Podjetja, ki imajo možnost dela na daljavo, so zato zelo uspešna. Ne ustrašite se torej, če vam delodajalec ponudi takšno obliko dela, saj vam bo prineslo veliko več koristi kot škode.

Vir: Mladi podjetnik


Na enem mestu smo zbrali vse osvežene pomembne informacije o plačevanju prispevkov za s.p., kdaj in kako se jih plačuje, v članku Koliko znašajo minimalni prispevki za s.p. in kako se jih plačuje.

3005

Nalaganje vsebine...

Loading...