Kako napisati dobro motivacijsko pismo?

1573
1573

Velikokrat ko se prijavljamo na razpis delovnega mesta, moramo zraven CV-ja priložiti tudi motivacijsko pismo. Ampak velikokrat se vprašamo, kaj sploh je in kaj mora vsebovati. Motivacijsko pismo izrazi individualno motivacijo za delovno mesto, kratko predstavitev o sebi in kratke argumente, zakaj ste najboljši za to delovno mesto. Motivacijsko pismo lahko bolje predstavi vašo osebnost in še bolj prepriča potencialnega delodajalca. Seveda popolnega motivacijskega pisma ni, saj se delodajalci razlikujejo, vendar se je nekaterih napotkov vseeno dobro držati.

PRED PISANJEM

Najpomembneje je preučiti delodajalca. Preden začnete pisati motivacijsko pismo si dobro preglejte spletno stran, morda poznate koga, ki tam že dela. Poskusite pridobiti čim več informacij o tem, kakšen kader iščejo, in razmislite, kaj lahko takemu delodajalcu ponudite. Poudarite svoje prednosti in izkušnje, ki vas lahko razlikujejo od drugih in ki bodo pritegnile delodajalca. Dobro pa je imeti tudi priporočila, ki potrjujejo te kompetence.

KAKŠNA MORA BITI OBLIKA?

Motivacijsko pismo mora biti v obliki pisma. Torej v levem zgornjem kotu naslovnik, pod njim vaši podatki in v sredini pod tem prijava na delovno mesto. Ni zaželeno, da uporabite izraz »prošnja« ampak prijava, če se prijavljate na odprt razpis, ali pa »ponudba«, če razpisa ni.

Pomembno je, da napišemo točno na katero delovno mesto se prijavljamo. Za tem sledi »Spoštovani,«, lahko pa dodate še ime osebe, ki jo naslavljate, da bo pismo bolj osebno. Nato sledi vsebina, na koncu pozdrav in podpis ter priloge, kot so priporočila, če jih imate.

KAKO SE PREDSTAVITI?

Najprej se predstavite in navedite svojo izobrazbo ter najbolj relevantne izkušnje, ki se nanašajo na delovno mesto, za katerega se prijavljate. Ne omenjajte vseh izkušenj, saj so že napisane v življenjepisu. Nato napišite, zakaj ste ravno vi pravi za to delovno mesto, saj bo to prepričalo delodajalca, da vas bo povabil na razgovor.

Pomembno pa je, da ste konkretni. Na primer: »Verjamem, da vaši organizaciji lahko veliko prinesem, saj imam izkušnje s podobnim delovnim mestom«. Lahko poudarite izkušnje, izobrazbo, osebnostne lastnosti ali pa zanimanje. Ta del dobro premislite in bodite kratki ter kreativni, saj je generičnih stavkov veliko, delodajalci pa nad njimi niso več navdušeni. Poudarite, da poznate njihovo delovanje, ter ga pohvalite. Lahko napišete, da se zaradi njihovega dobrega dela vidite v njihovem podjetju. Poudarite pa tudi, da ste se pripravljeni izobraževati, če to morda ni razvidno že iz vašega CV-ja. Poudarite vašo motivacijo za delo in izrazite željo po sodelovanju.

Motivacijsko pismo morate z vsako prošnjo preoblikovati. Lahko imate obliko, na podlagi katere hitreje pišete nadaljnja pisma, ampak ne uporabljajte istega pisma za več prijav. Poskrbite tudi, da bo vaše motivacijsko pismo pregledno in naj ne bo daljše od ene strani. Zapomnite pa si, da je to prvi vtis, ki ga naredite na delodajalca. V primeru povabila na razgovor si zapomnite, kaj ste napisali, saj vas lahko povprašajo tudi za več informacij.

 

 

1573

Nalaganje vsebine...

Loading...