20 stvari, ki jih delodajalci ne želijo videti v tvojem življenjepisu

11103
11103

'Nikoli ne dobiš ponovne priložnosti, da narediš prvi vtis', je rek, ki še kako zelo drži. Delodajalci se morajo prebiti skozi stotine in stotine vlog za delo v zelo kratkem času. Nekatere raziskave kažejo, da ima v povprečju delodajalec na voljo manj kot minuto časa za pregled vloge, zadnje pa ta čas ocenjujejo celo na 6 sekund. Ključno vprašanje je torej, kaj iščejo in s čim pritegniti njihovo pozornost v tako kratkem času. Potrebno se je prebiti v misleči okvir delodajalca z odgovori na zahteve, ki so bile podane v razpisu. Svoj življenjepis pa lahko močno izboljšaš in tukaj je 20 načinov, ki garantirajo, da le ta ne bo pristal v košu za smeti.

1. TVOJA CELOTNA ŽIVLJENJSKA ZGODOVINA

Tvoj življenjepis oz. CV naj vsebuje informacije o izkušnjah in spretnostih, ki so tesno povezane s službo, ki jo iščeš. Če podjetje išče nekoga z veščinami trženja, bo vodja iskal veliko pomembnih primerov in uspehov ravno na tem področju. Če to ni vidno, bo tvoj življenjepis romal v smeti.

2. NEUREJENOST, NEPREGLEDNOST

Ne morejo na hitro najti informacij, ki jih želijo. Najboljši pristop je, da se CV pripravi jasno in jedrnato, kot se le da. Tvoje ime, trenutni položaj in nato ustrezne izkušnje, z omembo prispevkov. Prepričaj se, da si z uporabo alinej izpostavil/-a ključne odgovornosti in glavne dosežke.

3. FOTOGRAFIJE

Fotografija v življenjepisu je odveč. Tudi delodajalec ne želi sprejemati odločitve na podlagi enakosti spolov. Zakaj bi torej zapravljali dragoceno sekundo od teh plemenitih šest za ogled tvoje osupljive lepote?

4. NEJASNE IZJAVE

Pisanje o vašem precej nejasno določenem cilju, kot je "želim pridobiti več znanja in izkušenj", je resnično odklonsko za delodajalca. Namesto tega se osredotoči na konkretno delovno mesto in na seznam svojih izkušenj ter znanja, kar ti bo pomagalo, da dobiš delo. Znova in znova preberi opis delovnega mesta, da se prepričaš, ali se zahteve ujemajo s tem, kar imaš v svoji ponudbi.

5. NEPOMEMBNI OSEBNI PODATKI

Na primer, verska izpoved in športne dejavnosti, ki niso potrebne za delo, ki ga iščeš. Enako velja za zakonski stan in druge osebne podatke.

6. VEŠČINE, KI JIH IMA VSAK

Ko omenjaš, da obvladaš vse najnovejše različice Microsoft Office-a in Excel-a, bo delodajalec pričel z zehanjem. Vsi, ki danes delajo v pisarnah, imajo te sposobnosti.

7. NEPOJASNJENE LUKNJE

Odpuščanja, nezaposlenost, daljša potovanja ipd. lahko povzročijo vrzeli v tvojem življenjepisu. Ko niste pripravljeni razložiti takšnih vrzeli ali jih obrniti na pozitivno stran, lahko postavijo tvoje delo pod vprašaj.

8. MODERNE PISAVE IN KREATIVNE OBLIKE

Če zaposlovalec dejansko bere, kar piše, znajo biti ustvarjalni formati moteči. Rešitev je, da naj bo CV enostaven, jasen in jedrnat.

9. SLABO UPRAVLJANI SOCIALNI PROFILI

Ja, vaši profili bodo gledani v procesu razpisa. Ena raziskava pravi, da več kot tretjina delodajalcev prefiltrira kandidate skozi socialna omrežja. Če se na vaši LinkedIn strani ne prikazuje koristnih in spodbudnih vsebin, ki pričajo o povezovanju z ljudmi v vaši panogi, potem pozabite na delo. 

10. UPORABA PRVE OSEBE

Ja, vemo, da si ti ta, ki se prijavlja na delo, tako da ni potrebe, po prekomerni rabi besede "jaz". Najboljši način je začeti stavek z "Upravljalec ... '' Usklajen ...", "Zmanjšanje stroškov" .... "Razrešil/-a vprašanje ......" in "vodil/-a ekipo ... .. ".


TE ZANIMA ŠE:
Denarna pomoč za študente po 26. letu

11. SEZNAM VSEH DOLŽNOSTI

Vse vsakdanje stvari, ki jih narediš, da se projekt lahko izvede, ni potrebno pisati in jih nihče ne želi vedeti. Namesto tega, bodi osredotočen/-a na rezultate, kako povečati prihodke, zmanjšati stroške in kako si odigral/-a ključno vlogo pri izboljšanju produktivnosti.

12. NEJASNE IZJAVE O USPEHU

Ni dovolj, da rečemo, da smo zaključili X projekt v roku. Ključne so podrobnosti. Dober primer bi bil: "Odigral je ključno vlogo pri odprtju nove poslovalnice. Od ustanovitve do danes, se je število strank potrojilo. "

13. SEZNAM ALINEJ

Morda se zdi lažje na prvi pogled, ampak, ko se najemodajalec prebija skozi CV s samimi alinejami, ga dejansko težke prebere. Idealen življenjepis vsebuje mešanico stavkov z vrinjenimi alinejami, ki so najboljše za sezname številk ali dejstev.

14. LAŽI IN PRETIRANE TRDITVE

Delodajalec želi samo resnico in nič drugega kot resnico. Nekateri prosilci za delo menijo, da laž tu ali tam ne bo važna, mi pravimo raje - držite se resnice!

15. PREVEČ OSEBNI ALI SLUŽBENI MAIL

Vedno pusti svoj osebni e-poštni naslov, ki vsebuje tvoje pravo ime. Ne dovoli si omenjati svojega trenutnega službenega e-naslova ali domačega, s kakšnimi ljubkovalnimi imeni, kot so Anchy99 ipd.

16. ŽIVLJENJEPIS BREZ REFERENC

Imejte seznam referenčnih imen, ki so pripravljeni podati mnenje o tvojem preteklem delu, če bo to potrebno. Prepričajte se, da ste z njimi že stopili v stik, tako da so pripravljeni na to.

17. ENOTEN ŽIVLJENJEPIS ZA RAZLIČNA DELOVNA MESTA

Vsako delovno mesto je zgodba zase, saj zahteva posebne spretnosti, izkušnje in tako dalje. Ne pozabite, da vsak zaposlovalec išče življenjepis, ki ustreza njegovemu profilu in znanju ter spretnosti za določeno pozicijo.

18. SPREMNI DOPIS OZ. MOTIVACIJSKO PISMO

Gre za "zamašitev" ključnega prostora in časa bralca. Nihče ga dejansko ne bere. A kljub temu je včasih še vedno potrebno priložiti spremno pismo. To bo odvisno od dela, ki ga iščete. Torej, bodite pozorni na to, ali je delodajalec prosil za to ali ne.

Dobro motivacijsko pismo je lahko vaša vstopnica do razgovora, zato preverite, kako napisati dobro motivacijsko pismo.

19. DRZEN ZAPIS IMENA NA VRHU

Mnogi vlagatelji želijo narediti dober vtis s posebej oblikovano glavo dokumenta, s svojim imenom. Držite se raje bolj konvencionalnih metod za prikazovanje svojega ime na vrhu.

20. PODATKI, STAREJŠI OD 15 LET

Z naštevanjem vseh položajev ste verjetno šli predaleč nazaj. Splošno pravilo je, da se podatki omejijo na mejo 15 let, tako da to ne postane zgodovinski ali avtobiografski dokument.


Kot vidite, je vaš idealen življenjepis videti kot oglas, v katerem se pokažejo glavne lastnosti, ki pritegnejo delodajalca tako, da bo želel od vas izvedeti več podrobnosti. Če se boste izognili tem 20 napakam, ste na dobri poti do sanjske službe. Srečno!

11103

Nalaganje vsebine...

Loading...