Švica pokazala stop 5G omrežju zaradi možnih vplivov na zdravje

763
763

Evropa je odločna, da 5G prihaja že letos ( v nekaterih državah so ga že vzpostavili), saj po mnenju evropskih strokovnjakov, ne smemo zaostajati (še bolj kot že) za razvitimi gospodarstvi, kjer je videti, da so pri tem hitrejši – predvsem so to ZDA, Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Singapur in Tajvan. Tudi Švica je veljala za eno najnaprednejših držav na tem področju, samo lani so postavili preko 2.000 oddajnikov, ki bodo omogočali 5G prenose. A do nadaljnega so vsi postopki prekinjeni, sprejeli so namreč moratorij na uvedbo tehnologije 5G zaradi možnih vplivov na zdravje.

Kot piše Financial Times, je švicarska okoljevarstvena agencija Bafu zahtevala zaustavitev 5G, saj trenutne smernice za izpostavljenost sevanju v večini primerov onemogočajo uporabo omrežja 5G.

Švica ima v primerjavi z ostalimi Evropskimi državami nekoliko bolj stroge omejitve. Uvedba tehnologije 5G bi pomenila, da bi bili posamezniki lahko krajši čas izpostavljeni bolj skoncentriranim žarkom neionizirajočega sevanja.

Pred državno odločitvijo je nekaj kantonov že sprejelo moratorij na uvedbo 5G zaradi možnih zdravstvenih posledic.

Švicarsko zdravniško združenje (Swiss Medical Association) v zvezi z uvedbo 5G svetuje previdnost in upoštevanje najstrožjih pravnih načel zaradi neodgovorjenih vprašanj glede možnih zdravstvenih posledic sevanja, ki vključujejo poškodbe živčnega sistema in celo raka.

V Švici je v postopku pet iniciativ oziroma predlogov za pravno obvezujoče referendume glede uporabe 5G. Dva sta bila že formalizirana in sta v postopku zbiranja 100.000 podpisov, ki jih potrebujejo, da bodo lahko spremenili švicarsko ustavo.

Ena od iniciativ namerava telekomunikacijska podjetja pravno zavezati k plačilu odškodnine za telesne poškodbe, povzročene s strani baznih postaj (anten), če ne bodo mogla dokazati, da so le-te zdravju nenevarne. Druga iniciativa predlaga stroge omejitve sevalnih obremenitev zaradi baznih postaj in bo lokalnim prebivalcem dala možnost, da zavrnejo gradnjo novih postaj v njihovem kraju.


Preberite več: Switzerland halts rollout of 5G over health concerns

763

Nalaganje vsebine...

Loading...