Pomagajmo ježkom, ki so zaradi pretople zime močno ogroženi

2072
2072

Zaradi pretople zime ježki sploh niso globoko zaspali, ampak so le dremali, kar pomeni, da so porabili znatno več energije, kot bi jo smeli.

Ježki so vsejede živali. Po naravi prehranjevanja so zelo koristne živali in so jih veseli vsi vrtnarji, vrtičkarji in ostali ljubitelji narave. Prehranjujejo se namreč s polži, deževniki, žuželkami, mladimi mišmi, žabami. Pohrustajo celo kakšnega plazilca, vsekakor pa se radi posladkajo tudi s kakšnim jagodičevjem in sadjem.

Morali bi še globoko spati

V Društvu za zaščito živali Maribor opozarjajo na letošnje vreme, »ko resnično nimamo prave zime, saj so v februarju celo že spomladanske temperature«. »Ježki bi morali sedaj še globoko spati, žal pa marsikdo že videva ježke na vrtu, posamezniki, ki ježem pomagajo (jih prezimujejo) poročajo, da so se ježki zbudili. Pretoplo je za ta čas,« poudarjajo.

Podhranjeni, zelo shujšani in lačni

Zaradi pretople zime ježki sploh niso globoko zaspali, dodajajo, ampak so le dremali, kar pomeni, da so porabili znatno več energije, kot bi jo smeli. »To velja tudi za ježke, ki so še v svojih bivališčih in se še niso pokazali na plano. Kaj se dogaja: Ježki so podhranjeni, zelo shujšani, lačni! Težko najdejo hrano. Naravne hrane ni,« pojasnjujejo in apelirajo na ljudi, da jim nastavijo hrano (lahko je za muce) in vodo. »Brez naše pomoči marsikateremu ne bo uspelo,« so zaključili.

Vir: Društvo za zaščito živali Maribor

2072

Nalaganje vsebine...

Loading...