Pust 2020: Pustovanja in prireditve po Sloveniji

3655
3655

Slovenijo bodo v prihajajočih dneh zavzele pustne maske, ki bodo poskrbele za dobro voljo in norčije po večino slovenskih občinah. Pust bo letos v torek, 25. februarja 2020. Seveda bomo praznovali tudi pustno soboto in pustno nedeljo (22. in 23. februar), ko bo potekal vrhunec prireditev. Največ obiskovalcev se pričakuje na tradicionalnih povorkah na Ptuju ter v Cerknem in Cerknici. In kje še bodo najboljša pustovanja in pustne priredtive po Sloveniji? Za vas imamo nekaj predlogov...

A vemo, kaj pust sploh pomeni?

Pustovanje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev, ki izvira iz časa pred krščanstvom. Veselimo se ga vsi, o njem pa pravzaprav ne vemo prav veliko. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v 17. stoletju, pred tem obdobjem pa so predvsem po starem Rimu divjale grozljive maske, ki naj bi predstavljale umrle prednike. Naši predniki so ob tej priložnosti izvajali obrede, s katerimi so častili pomladne sile in preganjali ostanke zime. Verjeli so, da bo sam obred iz dežele pregnal zle duhove, jo očistil temnih sil in priklical toplo pomlad, v kateri se bo narava ponovno prebudila.

Pustni čas predstavlja most med zimo in pomladjo. Nekoč je veljalo, da traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se letno spreminja glede na datum velike noči. Čeprav ga pogosto povezujemo s prihodom pomladi, njegovo ime razkriva povsem drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. Glavni pustni dan je pustni torek, pustno dogajanje pa se zaključi s pepelnico, ko se začenja 40 dnevi post pred veliko nočjo.

Pust brez krofov ni pust!

Pust je masten okoli ust! Tudi običaj pripravljanja krofov smo ohranili vse do danes, čeprav so danes tudi krofi obilnejši in napolnjeni z okusno marmelado. Ljudje so v starih časih verjeli, da bogato obložena jedilna miza kar kliče po rodovitni zemlji in bogatem pridelku. Tudi, če je bila pri hiši revščina, je veljalo, da se morajo ljudje v pustnem tednu dobro najesti. Pustu namreč sledi 40-dnevni post.

Kje bodo najboljša pustovanja po Sloveniji 2020?

Vas zanima, kje bodo najboljša pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020? Potem berite dalje in preglejte spodnji seznam, kjer smo na enem mestu zbrali pustovanja in prireditve za letošnje leto 2020.

Največji in naš najbolj prepoznaven pustni karneval je zagotovo na Ptuju, kjer poskrbijo za dnevno in nočno dogajanje. (foto: Janez Herman)

Pust 2020 bo sicer v torek, 25. februarja, največ dogajanja pa bo na pustno soboto in nedeljo. Takrat se bodo v tradicionalnih pustnih povorkah sprehodile najlepše in najzanimivejše pustne maske, potekala pa bodo tudi druga pustovanja, karnevali in pustne prireditve po Sloveniji 2020. 

Pustne prireditve po Sloveniji

Kurentovanje na Ptuju

Kje: Ptuj
Trajanje: od 15. do 25. februarja 2020
Osrednji dan: 23. februar
60. mednarodni pustni festival bo letos potekal med 15. in 25. februarjem. 10-dnevno dogajanje obsega cel spekter družabnih, zabavnih, turističnih, kulturnih in etnografskih prireditev: ob osrednji povorki tudi največje karnevalsko srečanje otrok v tem delu Evrope, mestni pustni korzo v znamenju rimskih korenin, veliki pustni bal, etno povorko, Kurentov skok, likovni Ex-Tempore, Ptuj postane največji pustni muzej na prostem …

Pust v Cerknici

Kje: Cerknica
Trajanje: od 20. do 26. februarja 2020
Osrednji dan: 23. februar
Pustovanje v Cerknici, ki letos nosi naslov Hojladrija, ribičija, se začne 20. februarja 2020 z žaganjem babe. Na pustni petek bo od 21.00 pustna zabava z glasbenimi gosti (Pop Design, Nočna pravila, Pivo in čevapi), seveda pa bo zabavno tudi v soboto, ko bodo na večerni zabavi nastopili Mambo Kings in Ansambel Stil. Veliki pustni karneval s priljubljenimi liki, figurami in gostujočimi maskami bo na pustno nedeljo, točno ob 12.32. Pusta bodo v Cerknici pokopali na pepelnično sredo.


Tradicionalni pustni karneval po ulicah Cerknice vsako leto poteka s priljubljenimi liki, velikimi figurami in gosti. (foto: arhiv Občina Cerknica)

Laufarija v Cerknem

Kje: Cerkno
Osrednji dan: 23. februar
Laufarija je pustni običaj v Cerknem, ki po nekaterih navedbah izvira že iz poganskih časov. Program bo letos potekal 22., 23., in 25. februarja, lahko pa se boste zabavali ob z Ansamblom Jureta Zajca in Ansamblom Dveh dolin, pester pa bo tudi program za otroke in družine.

Zmajev karneval

Kje: Ljubljana, staro mestno jedro
Osrednji dan: 22. februar, ob 11.00
Veliki pustni sprevod se bo začel ob 11. uri na Novem trgu in se odpravil čez Šuštarski most do Mestnega trga, po Stritarjevi ulici na Prešernov trg in po Wolfovi ulici do Kongresnega trga, kjer bo pustno rajanje ob pestrem programu s podelitvijo nagrad najboljšim pustnim skupinam. V sprevodu – ob glasbeni spremljavi pihalnega orkestra – bo petnajst otroških skupin (več kot šeststo otrok) iz ljubljanskih vrtcev in šol ter številne skupinske maske s tematsko izbranimi liki, ki jih pripravljajo turistična in pustna društva ter druge skupine. V sprevodu bodo tudi značilne etnološke maske različnih slovenskih pokrajin iz poganskega ljudskega izročila.


Zmajev karneval na ljubljanske ulice privabi številne domače in tuje obiskovalce. (foto: MOL)

Cirkuško pustovanje v Športnem društvu Tabor

Kje: Velika dvorana Športnega društva Tabor, Ljubljana
Kdaj: 22. februarja 2020, ob 15.00
Pustovanje bodo začeli s cirkuško parado in krajšo cirkuško predstavo. V nadaljevanju bodo postavili več cirkuških postaj, kjer se boste lahko naučili žongliranja z žogicami in čarobnimi rutkami, vrtenja diabola in pojev, sukanja kitajskega krožnika, lovljenja ravnotežja na namišljeni vrvi, klovnovskih iger in še kakšnih skritih cirkuških trikov. Pustovanje bodo zaključili v skupnem krogu, v katerem bodo združili vse maske. Vstopnina je 3 evre, vsi otroci pa prejmejo brezplačen krof.

Študentsko pustovanje v Rožni dolini 2020 s skupinama Calypso in TS Melos

Kje: Rožna dolina
Kdaj: 25. februarja 2020, ob 17.00
Tudi študentje bodo odganjali zimo … pa tudi vse skrbi ob izpitih. Pridružite se jim na tradicionalnem študentskem pustovanju v Rožni dolini. Za glasbo bosta skrbeli skupni Calypso in TS Melos.

Vseštudentsko pustovanje v Cvetličarni

Kje: Cvetličarna Ljubljana
Kdaj: 25. februarja ob 22.00

Gromko pustovanje 2020

Kje: AKC Metelkova Ljubljana, Gromka
Kdaj: 22. februar, ob 22.00

Orto pustovanje 2020

Kje: Orto bar, Ljubljana
Kdaj: 22. februar, ob 21.00

Vseštudentsko pustovanje v Cirkusu

Kje: Cirkus klub, Ljubljana
Kdaj: 25. februar, ob 23.00


Študentje imajo v Ljubljani številne možnosti za preživljenje pustnih zabav (foto: Marko Delbello Ocepek, Cirkus).

Pustolandija, Otroški pustni festival

Kje: Gospodarsko razstavišče v Ljubljani
Kdaj: od 21. do 25. februarja
Vabljeni na veliki družinski pustni festival! Pustolandija bo na 2.000 kvadratnih metrih ponujala edinstveno in nepozabno pustno doživetje: velika pustna povorka, maskirnica, otroške delavnice, Pustkov svet igrač, lutkovne predstave, stojnice, razstave, norčavi akrobati in pravi pustni ples … Na prizorišču bosta na voljo tudi izposoja pustnih kostumov vseh vrst in ličenje v Pustkovi maskirnici.

Pust Vetrinjski

Kje: Hiša Stare trte, Maribor
Osrednji dan: 22. februar, ob 10. uri
Na pustno soboto širokih ust in odprtih rok Štajerci vabijo na tradicionalni PUST VETRINJSKI! Pustni pohod izpred Hiše Stare trte, zvit po ulicah Maribora vse do dvorišča Vetrinjskega dvora. Pust Vetrinjski je spoznavanje dediščine od blizu. Zgodba o Kurentu, ples kurentov, štajerski pustni plesi, pohod ljudskih pustnih likov skozi mesto, razstava Ljudske pustne maske slovenskih pokrajin, etnološki filmi, delavnice, pustne dobrote in rajanje ob ljudski in avtorski glasbi zasedbe duo Bakalina v živo. Spet bodo izbirali najboljšo doma narejeno šemo in jo simbolično nagradili.

Študentsko pustovanje na Štuku

Kje: klub Štuk, Maribor
Kdaj: 25. februar, ob 21.00

Otroško pustovanje s Čuki v Evroparku

Kje: Europark, Maribor
Kdaj: 25. februar, ob 17.00

Celjski pust

Kje: Celje
Osrednji dan: 25. februar, od 15. ure dalje
Pustna povoprka in izbor najlepših mask vas čaka tudi v Celju, od 15. ure dalje, na Trgu celjskih knezov, ko se prične zbiranje pustnih mask. Ob 15.30 uri bo ulice mestnega jedra zavzela pustna povorka, sledi pa pustno rajanje s skupino MALIBU na Krekovem trgu. Izbirali bodo tudi najlepše maske in jih nagradili.

Istrska pustna povorka

Kje: Koper
Kdaj: 20. - 26. februar
Slovenska Istra se v pustnem času prelevi v eno najbolj živahnih prestolnic karnevalskega dogajanja v Sloveniji. Med 10. in 12. uro vas čaka Otroški pustni program: pustna animacija in otroška pustna predstava ter otroška pustna ustvarjalnica z Društvom prijateljev mladine Koper. Ob 12. uri pa se uradno začne  12. Istrska pustna povorka. Štart bo s parkirišča pri koprskem nogometnem stadionu, prek krožišča pri banki in Pristaniške ulice do trga pri Upravi za pomorstvo, kjer bo razglasitev zmagovalcev in zabava. Na povorki bodo sodelovale različne etnografske maske, pustne skupine ter seveda manjši in večji pustni vozovi.


Slovenska Istra se v pustnem času prelevi v eno najbolj živahnih prestolnic karnevalskega dogajanja v Sloveniji. (foto: ifeelslovenia)

Prešerni karneval

Kje: Kranj
Osrednji dan: 22. februar
Praznik veselja v Kranj prinaša karneval uličnih norčavosti, ki bo odgnal zimo ter priklical pomlad. Zacveteli bodo ulice in trgi, ki se že tradicionalno barvajo v pustne odtenke. Na pustno soboto, 22. februarja, se bodo po ulicah starega Kranja tradicionalno sprehodile pustne maske in zadišalo bo po krofih. Otroško pustno rajanje se bo pričelo ob 11. uri na Glavnem trgu, ob 14. uri pa bo izpred Mestne knjižnice do Prešernovega gledališča krenila pustna povorka z etnografskimi skupinami in Slovenije in tujine. Tudi letos bodo povorko začeli najmlajši iz Kranjskih vrtcev in osnovnih šol. Po povorki bo na Glavnem trgu pustna diskoteka.

Pust v Šaleški dolini - Pust Šoštanjski

Kje: Velenje
Osrednji dan: 22. februar, ob 15. uri
V soboto, 22. februarja 2020, ob 15. uri, vabljeni na 67. mednarodni festival Pust Šoštanjski.  Po karnevalu bo maškarada  v športni dvorani Šoštanj. Za dobro vzdušje, glasbo in zabavo bodo poskrbeli ansambel Potepini in S.O.S. kvintet. Vstopnine ni.

Pustni karneval v Slovenj Gradcu

Kje: Slovenj Gradec
Osrednji dan: 23. februar
V slovenj Gradcu tudi letos organizirajo tradicionalni, 48. Pustni karneval, ki bo potekal v nedeljo, 23. februarja, ob 14. uri na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu. V času pustnega karnevala bo na Trgu svobode poskrbljeno za pestro otroško animacijo, saj prihaja muzikal za otroke - Mojčin lepi svet. 

Pustovanje v Lendavi

Kje: Lendava
Osrednji dan: 23. februar
Pustovanje v Lendavi vabi 23. februarja 2020 na letni oder Gledališke in koncertne dvorane; najprej bo ob 13.30 pred Mestno hišo prevzem mestne oblasti s svetniki, nato sledi pustno rajanje maškar, med katerimi bodo najboljše ter najizvirnejše in skupinske maske bogato nagrajene. 

49. Tradicionalno Pustovanje v Postojni

Kje: Postojna
Osrednji dan: 25. februar, ob 15. uri
Že 49. tradicionalno Pustovanje Postojna 2020, ki se bo odvilo v torek, 25. februarja 2020, ob 15.00 uri. Zborno mesto nastopajočih bo ob 14.00 uri  na parkirišču pri TIC-u Postojna, potem bo povorka krenila po Tržaški cesti proti centru Postojne, njen zaključek pa bo na bo na Titovem trgu.

Šelmarija

Kje: Kostanjevica na Krki
Osrednji dan: 23. februar
Etnološko društvo Prforcenhaus Kostanjevica na Krki organizira 166. tradicionalno pustno prireditev ŠELMARIJA med 23.2. - 26.2.2020. Prva omemba tradicionalnega pustnega običaja v Kostanjevici na Krki sega v leto 1747, prav tako pa gre za najstarejšo pustovanje v Sloveniji, ki se vsako leto v Kostanjevici na Krki odvija že od leta 1854. V času največjega pustnega praznika oblast prevzame Prforcenhaus, mesto spremeni svojo podobo, plačilno sredstvo pa za dobrih deset dni postane kostanj.

Drežniški pust

Kje: Drežnica, Kobarid
Osrednji dan: 22. februar, ob 7.30
Tradicionalno pustovanje z arhaičnimi lesenimi maskami, ki ima korenine v poganskem obredju in se dogaja le enkrat na leto – na pustno soboto v Drežnici.

Pust je pršu

Kje: Ilirska Bistrica
Osrednji dan: 23. februar
Prireditev "Pust je pršu" se prične v četrtek, 20. februarja, ob 19.00, s predajo mestne oblasti Pustu. Na pustno soboto ob 18.00 - 18.00 sledi otroško pustovanje, v nedeljo, 23.2., od 14. ure dalje pa povorka Pust je pršu. 

Pust Mozirski

Kje: Mozirje
Osrednji dan: 25. februar
Med 21. in 25. februarjem 2020 vabljeni v Zgornjo Savinjsko dolino, v Mozirje, na tradicionalno pustovanje, ki ga spremljajo mnogi lokalni običaji. Letos se boste lahko na pustno soboto zabavali z Modrijani in skupino Skater, za otroke pa bodo poskrbeli v nedeljo, od 15. ure dalje, na velikem otroškem rajanju z Elzo v ledenem kraljestvu.


Mozirski pust je eden najprepoznavnejših pustnih festivalov pri nas. Vsako leto pa poskrbijo tudi za pester zabavni program za vse generacije. (foto: visitsavinjska)

Pust na Bledu - Čebelji pustni karneval

Kje: Bled
Osrednji dan: 23. februar, od 14:30 ure dalje
V nedeljo, 23. februarja, od 14.30 dalje, bo na Bledu potekal 2. Čebelji pustni karneval, ki ga organizira Turizem Bled, v sodelovanju z Čebelarsko zvezo Slovenije. Tema letošnje pustne povorke so kranjske čebele - sivke, čebelarstvo in vse kar je povezano s to koristno žuželko!

Ormoški fašenk

Kje: Ormož
Osrednji dan: 22. februar
Sobotni program:  Predstava za otroke: ČARODEJKA BINKA IN NJENA VELIKA ČARODEJSKA PREDSTAVA, Gledališče Smejček, ob 10. uri, Bela dvorana Grajske pristave Ormož in otroško pustno rajanje, z ustvarjalno delavnico, krofi in dobro glasbo, med 11. do 12.30 uro. V torek, od 14. ure dalje, sledi velika pustna povorka in pustno rajanje z Ansamblom Opoj in podelitvijo nagrad za skupine.

Fašenk v Lotmerki

Kje: Ljutomer
Osrednji dan: 23. februar, od 13. ure dalje
Že 28. tradicionalno preganjanje zime na pustno nedeljo v Ljutomeru! Turistično društvo Ljutomer organizira Fašenk v Lotmerki 2020 in sicer na pustno nedeljo, 23. februarja, s pričetkom in otroškim pustnim rajanjem ob 13.00, ob 14.00 pa si oglejte tradicionalno pustno povorko!

Pustovanje v Idriji

Kje: Idrija
Osrednji dan: 22. februar, od 15. ure dalje
V soboto, 22. februarja 2020, se Idrijcem lahko pridružite na Mestnem trgu v Idriji, kjer so za vas pripravili pestro dogajanje! Ob 15.00 bo Pustno društvo Grapa - GRAPARJI, s svojo tradicionalno povorko, zabavnim programom in norčijami otvorili pustno soboto na Mestnem trgu. 

Pustovanje v Šempetru pri Gorici

Kje: Šempeter pri Gorici
Osrednji dan: 22. februar, od 14. ure dalje
Pustovanje bo v soboto, 22. februarja 2020, skupaj s Sovodenjskim pustom, tvorilo posebno čezmejno večdnevno prireditev s številnimi dogodki in tradicionalnimi sprevodi. Med tistimi, ki se pusta najbolj veselijo so brez dvoma otroci. Prav zato smo v Šempetru dali poseben poudarek prav njim in pripravili osrednje otroško pustno rajanje na Goriškem. Na Trgu Ivana Roba, ki bo za to priložnost zaprt za promet, se bo ob 14.00 uri začela velika pustna povorka za najmlajše ter pustno rajanje. Kot nagrado za sodelovanje v tem sprevodu bo, tako kot doslej, vsaka otroška maska dobila krof in skodelico čaja.

Pustovanje v Dutovljah

Kje: Šotor na igrišču v Dutovljah
Osrednji dan: 22. februar, ob 21.00
Na pustno soboto vabijo vse kraške (in bolj oddaljene) maškare pod veliki šotor na igrišče, da zafeštajo, kot že celo leto ne! Za zabavo bodo skrbeli Rock Partyzani.

Pustovanje v Medvodah za vso družino

Kje: Medvode, Športna dvorana
Osrednji dan: nedelja, 23. februar, ob 14.00
Pustujete lahko tudi v Športni dvorani Medvode, vse od 14. ure dalje, kjer vas bodo zabavali simpatična Nika Zorjan, živahni Čuki in nepozaben Otroški Živ Žav s Plesno Mesto. Poskrbljeno bo tudi za zabavne aktivnosti, ki bodo navdušile vse generacije – podarili bodo nagrade za najboljše pustne maske. In najlepše - vstop je prost.

Tržiški karneval 2020

Kje: Tržič
Osrednji dan: nedelja, 23. februar, od 15. ure dalje
Pustna nedelja je tudi v Tržiču tradicionalno rezervirana za tradicionalne karnevalske prireditve. Če imate vsaj malo domišljije in pridne roke za izdelavo mask se jim lahko pridružite 23. februarja, ob 15. uri, na pustnem sprevodu s parkirišča BPT. 

Fašenk v Markovcih

Kje: Markovci
Osrednji dan: 22. februar
Za tiste bolj žura do jutra željne maškare pa so v pustnem času pravi kraj Markovci pri Ptuju. Letos se boste lahko tam zabavali z Jeleno Rozgo, Pokočnimi Muzikanti, Grupo Vigor, Ivanom Zakom, Luko Basijem in mnogimi drugimi. Seveda pa niso pozabili niti na tradicionalno pustno povorko, ki bo v soboto 22. februarja, s pričetkom ob 13. uri, pred gostilno Ambiente v Zabovcih.


Pustovanje v Markovcih "Fašenk v Markovcih" je poznano po zabavah, ki trajajo dolgo v noč in številnih znanih glasbenih gostih. Tudi letos ne bo nič drugače. (foto: Jernej Kogelnik).

Kamniški karneval

Kje: Kamnik
Osrednji dan: 25. februar
v Kamniku so pripravili dopoldanski (mini) otroški karneval, s pričetkom ob 11. uri. Popoldan pa vas čaka pravi pustni karneval z rajanjem, plesanjem in podelitvijo nagrad najboljšim družinskim maskam.

Litijski karneval

Kje: Litija
Osrednji dan: 22. februar
Litija ima več kot 170-letno pustno tradicijo. Vrhunec karnevala bo na pustno soboto, 22. februarja. Otroški program se prične ob 10. uri, z otroškim rajanjem in Alenko Kolman, karnevalska povorka pa se začne ob 15. uri, za zabavo bodo skrbeli Čuki in Alex Volasko.

Tartinijev karneval

Kje: Piran
Osrednji dan: 23. februar
Letošnje pustovanje bo potekalo v znamenju glasbe in Tartinija, osrednji del dogajanja bo zato postavljeno v Piran, pred slikovito kuliso Tartinijevega trga. Tam se bodo pustne šeme v nedeljo, 23. februarja, od 15. ure dalje, zbrale na Tartinijevem karnevalu, ki bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show.

Pustovanje v Ankaranu 2020

Kje: Ankaran, Adria Bowling 406
Osrednji dan: 22. februar, ob 17. uri
V Ankaranu bodo preganjali zimo v soboto, 22. februarja 2020, od 17h dalje, v Adria Bowling 406. Čaka vas rajanje, zabava in sladkanje s pustnimi krofi.

Pustovanje v Šmarju pri Jelšah

Kje: Šmarje pri Jelšah
Osrednji dan: 22. februar, od 10. ure dalje
Vabljeni na lokalno tržnico, pustno animacijo za otroke, zabavo s kurenti,, tekmovanje za najbolj izvirno masko in pustne krofe TD Šmarje pri Jelšah.

Pustovanje na Velikem drsališču Ruše

Kje: Ruše
Osrednji dan: torek, 25. februar, ob 17. uri
Pustna zabava z Dvornim norčkom Benijem, na pustni torek, 25. 2. 2019, ob 17h na Velikem drsališču Ruše.

Pustovanje v Trbovljah

Kje: Trbovlje
Osrednji dan: 23. februar, ob 15. uri
Pustne maske bodo skupaj s kurenti, Delavsko godbo Trbovlje in mažoretami v nedeljo, 23. februarja 2020, ob 15. uri, zavzele ulice Trbovelj.

Pustovanje na Vrhniki

Kje: Vrhnika
Osrednji dan: 23. februar
Na Vrhniki bodo praznovali na pustno nedeljo, 23. februarja 2020. Letošnje rajanje bo potekalo v dvorani pri OŠ Antona Martina Slomška, na suhem in toplem, od 15. ure dalje, za otroke bo risal Ribič Pepe in njegov najboljši prijatelj ptič Kakadudu.

Pustni karneval v Ribnici 2020

Kje: Ribnica 
Osrednji dan: 22. februar
Na pustno soboto, ki bo 22. februarja 2020, točno ob 14.02, bo pustni sprevod potekal od trgovine Hofer do Rokodelskega centra, zvečer pa se bo pustno rajanje odvijalo pod ogrevanem šotoru pri Rokodelskem centru. Za maškare bo igrala skupina Nočna pravila.

Dobovški fašjenk

Kje: Dobova
Osrednji dan: 29. februar, od 12. ure dalje

Maškarada v Zrečah

Kje: Zreče
Osrednji dan: 23. februar

Pustni karneval na Viru pri Domžalah

Kje: Vir pri Domžalah
Osrednji dan: 23. februar, 14:30
V nedeljo, 23. februarja, bo na Viru potekal osrednji del programa - začetek ob 14:30 z otroško povorko, vse do 15.00, ko se prične velika pustna zabava.

Vranski pustni karneval

Kje: Vransko
Osrednji dan: 22. februar
Tudi letos so na Vranskem pripravili pustovanje! Pustna povorka in karneval bo po Vranskih ulicah potekala na pustno soboto, 22. februarja, od 14. ure dalje.

Vranski pustni karneval, kjer generali prevzamejo mestno oblast.

Pustni karneval v Selnici ob Dravi

Kje: Selnica ob Dravi
Osrednji dan: 22. februar, ob 13. uri
Na Selnici ob Dravi bodo s pustno povorko pričeli v soboto, 22. februaja, ob 13. uri, pred občino Selnica ob Dravi. Predstavitev mask bo potekala ob 14. uri, na igrišču pri OŠ. Vabijo vas, da pridete maskirani, saj bodo najduhovitejše maske nagrajene.

Koroški pustni karneval Kotlje

Kje: Ravne na Koroškem
Osrednji dan: 22. februar, ob 14. uri
V Kotljah bodo maskekrenile od Rimskega vrelca ob 14. uri in se obiskovalcem predstavile na osrednjem prizorišču v vaškem centru. Po karnevalusledi zabava v velikem šotoru, ob novi, večnamenski dvorani Kotlje.

Lenarški fašank - 29. Pustovanje v Lenartu

Kje: Lenart
Osrednji dan: 22. februar, od 11. ure dalje
Občina Lenart vabi na norčav Lenarški Fašenk, na katerem se je lani zabavalo preko 1400 mask.

Pustna povorka v Šenčurju

Kje: Šenčur
Osrednji dan: 23. februar, od 12. ure dalje
Tradicionalna pustna povorka s šenčurskimi Godlarji (preko 20 pustnih vozil) bo potekala v nedeljo, 23.2.2020. Zbor povorke bo od 12. do 13.30 ure pred gostilno Janče v Srednji vasi, od koder povorka krene po Pipanovi cesti do centra Šenčurja, kjer se bodo predstavila vsa vozila. Prireditev bo trajala do 17. ure.

3655

Nalaganje vsebine...

Loading...