Svetovni dan hrane: Lakota in debelost ubijata

1344
1344

16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Letos ga Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo obeležuje pod geslom "Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote."

FAO želi z geslom letošnjega svetovnega dneva hrane “Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.” opozoriti na naraščajočo lakoto na eni strani in debelostjo na drugi.

Z debelostjo se spopada več kot 670 milijonov odraslih in 120 milijonov mladih, več kot 40 milijonov otrok do petih let pa ima prekomerno težo. Hkrati pa je na svetu tudi več kot 820 milijonov lačnih in kronično podhranjenih.

Vsako leto v EU zavržemo 20 odstotkov proizvedene hrane.

Prekomerna telesna teža in debelost prizadeneta skoraj vsakega tretjega človeka, vodita pa lahko v različne kronične bolezni: sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak, infarkt in nekatere vrste raka.

Medtem ko se soočamo z lakoto in debelostjo, pa v Evropski uniji letno zavržemo 88 milijonov ton hrane oz. kar 20 odstotkov vse proizvedene hrane.

Kako pa se do hrane obnašamo v Sloveniji? V Sloveniji je vsak prebivalec leta 2017 zavrgel približno 64 kilogramov hrane, medtem ko je povprečen Slovenec v letu 2018 pojedel:

- 11 kilogramov jajc,
- 126 kilogramov žita,
- 34 kilogramov belega sladkorja,
- 117 kilogramov zelenjave,
- 152 kilogramov sadja in
- 93 kilogramov mesa.

Od leta 2013 v Sloveniji poteka projekt Donirana hrana, preko katerega kmetijsko ministrstvo in Zveza lions klubov Slovenije letno razdelita preko 400 ton hrane, ki jo donirajo trgovine.

ČAS JE, DA ZAČNEMO SPREJEMATI POMEMBNE ODLOČITVE GLEDE NAŠE PRIHODNOSTI - VSAK LAHKO SPREMENI SVET!

 

Vir: STA

1344

Nalaganje vsebine...

Loading...