ŠTUDIJA PRAVI: Ljudje, ki smrčijo, se hitreje starajo

958
958

Nova študija, objavljena v reviji Sleep, je prišla do zaključka, da naj bi motnje dihanja v spanju, med katere spada tudi smrčanje, pospeševale proces staranja. Do njih sicer prihaja predvsem zaradi nižje ravni nasičenosti krvi s kisikom in kratkih vzburjenj.

 

Raziskovalci so ugotovili, da motnje dihanja človeško telo v povprečju postarajo za 215 dni, motnje spanja pa za kar 321 dni.

Vodja raziskave Xiaoyu Li, podoktorski študent na bostonski šoli Harvard T.H. Chan School of Public Health, poudarja, da biološke starosti ne gre enačiti s kronološko starostjo. Ob tem dodaja, da je raziskava temeljila bioloških dokazih, ki pojasnjujejo učinke motenj dihanja na zdravje.


ŽENSKE BOLJ PODVRŽENE BIOLOŠKEMU STARANJU

Ekipa je tekom raziskave analizirala zdravstveno stanje 622 odraslih oseb, pri čemer se je osredotočila na metilacijo DNA in vzorce spanja. Rezultati so pokazali, da so ženske bolj podvržene hitrejšemu biološkemu staranju kot moški.

Raziskovalci nameravajo v prihodnosti izpeljati novo študijo, s katero želijo preveriti, ali dostopne metode zdravljenja res pripomorejo k upočasnjevanju staranja telesa.


Povzeto po: MSN.

958

Nalaganje vsebine...

Loading...