Doplačilo za obrok študentske prehrane se niža za 6 centov!

1052
1052

Ker je po podatkih SURS stopnja inflacije ( rast cen življenjskih potrebščin) v obdobju od januarja do konca junija znašala 2,4 %, se novi znesek subvencije za obrok študentske prehrane od 1. julija 2019 uskladi na 2,69 evra (pred tem 2,63 evra).


Vsak obrok oz. njegova vrednost je sestavljena s subvencioniranega dela in doplačila, ki ga je dolžan poravnati študent sam. Nova višina subvencije s strani države znaša 2,69 eur in pomeni, da se bodo s 1. julijem zmanjšala doplačila pri ponudnikih študentske prehrane – za 6 centov.

Študentska prehrana je delno financiran obrok s strani Republike Slovenije, ki je namenjen študentom v času študija. Namen subvencionirane prehrane je vsakemu študentu, ki zaradi študijskih obveznosti biva v študijskih središčih, nuditi vsaj en topel obrok dnevno.

ZAKONSKE SPREMEMBE

Leta 2017 je ŠOS predlagal Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ), ki bi odpravil te varčevalne ukrepe. Sprejet je bil samo del, ki je podaljšal upravičenost do koriščenja subvencionirane prehrane do 21. ure.

Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 pa je končno sprostil usklajevanje subvencije v letu 2019. Zato se bo ta po dolgem času uskladila s 1. julijem.

Vseeno ostaja omejitev prehrane od 15. julija do vključno 15. avgusta ter v nočnem času. Pomembno je tudi dodati, da bi, v kolikor bi se višina subvencije usklajevala dvakrat letno, kot je predvideno v zakonu (brez varčevanja), le ta sedaj znašala že pribl. 2,94 evra.

Vir: Študentska organizacija Slovenije.

1052

Nalaganje vsebine...

Loading...