Božična glasba lahko škoduje vašemu duševnemu zdravju

2278
2278

Nekateri ste verjetno že pričeli poslušati božično glasbo, raziskave pa kažejo, da lahko pesmi, kot so All I Want For Christmas Is You in Have Yourself A Merry Little Christmas, škodujejo vašemu mentalnemu zdravju.

PREKOMERNO POSLUŠANJE POVZROČI STISKO

Verjetno poznate učinek mere izpostavljenosti, ki ponazarja razmerje v obliki črke U med tem, kako pogosto slišimo pesem in koliko nam je všeč določena pesem. Praznična glasba lahko sprva sproži nostalgijo in v vas vzbudi praznični duh, a nenehno ponavljanje določenih skladb lahko povzroči tudi motnjo, dolgočasje in celo stisko, pravijo raziskovalci.

Najbolj znana pevka božičnih pesmi je Mariah Carey, ki ni pričakovala, da bo proizvedla takšen hit.

GLASBA VPLIVA NA PRODUKTIVNOST

Razlog, zakaj se možgani naveličajo praznične glasbe, se skriva v tem, da prenasičenost sproži negativen odziv, ki se kaže na človeški produktivnosti in draženju potrošnikov. Igranje božičnih pesmi celo zimsko sezono proizvaja kognitivno utrujenost.

Klinična psihologinja Linda Blair zato pravi, da bi se vsi, ki predvajajo praznične pesmi, morali naučiti, kako upravljati zvok, torej kakšen izbor pesmi bo in kako glasno se bo glasba predvajala.

ČE ŽELITE DELATI, SI TOREJ RAJE PRIŽGITE MOZARTA. :)

 

2278

Nalaganje vsebine...

Loading...