MARTINOVANJE - še en razlog za zabavo & sprostitev!

1129
1129

Komaj smo pregnali čarovnice, pospravili Halloween buče in že je pred nami nov razlog za zabavo in sprostitev - 11. november, Martinovo!


Pregovorno največji štajerski praznik se že tradicionalno praznuje na številnih prizoriščih.

Največje martinovanje bo znova v Mariboru, kjer pričakujejo več kot deset tisoč obiskovalcev, letos se bo nadaljevalo tudi v ponedeljek, 12. novembra, ko bodo na Trgu Leona Štuklja predstavili slovenska mlada vina.

TRENUTEK, KO SE MOŠT SPREMENI V VINO

Na martinovo se v Evropi na različne načine spominjamo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi ta skril revščino. V Sloveniji in na Hrvaškem ga praznujemo kot praznik vina. Trenutek, ko je mošt postal vino, je v zadnjem obdobju le še del igranih predstav, saj se ob vedno bolj zgodnjih trgatvah dogaja, da je vino bistro že nekaj tednov pred 11. novembrom.

Vinogradniki so za martinovo nekoč z dobro obloženo mizo in prvim kozarcem vina praznovali zaključek dela v vinogradu in kletarjenja, sedaj je to za večje vinarje predvsem delovni dan.

Rezultat iskanja slik za martinovoOb Martinovem si poleg kozarca vina privoščimo pečeno gosko, rdeče zelje in mlince. (FOTO: Okusno.je)

KOZARČEK NA DAN NE ŠKODI

Raziskava, ki je analizirala, zaradi česa 90-letniki lahko živijo tako dolgo, je pokazala, da se včasih vzrik skriva prav v vinu. Ugotovili so, da ljudje, ki alkohol in kavo uživajo v zmernih, priporočljivih količinah, statistično živijo dlje od tistih, ki se pripravkov popolnoma vzdržijo.

Njihovo tezo je potrdila tudi raziskava Mayo Clinic, da zmerno pitje alkohola zmanjšuje nevarnost kapi, sladkorne bolezni in razvoja srčnih bolezni, posledično pa poskrbi za daljše življenje. Hkrati je potrebno opozoriti, da kot zmerna mera veljata dve pijači, za starejše od 65 let pa le ena. Kot pijačo lahko štejemo pol litra piva, kozarec vina ali enega »kratkega«, ko pride do žganih pijač.

Za konec pa še nekaj Martinovih pregovorov, ki velikokrat držijo:

Na martinovo lepo – za tri dni grdo.
Če je na martinovo grdo, bo lepa zima.
Sv. Martin oblake preganja, nestanovitno zimo napravlja.
Če martinova gos po ledu plazi, o božiču navadno po blatu gazi.

1129

Nalaganje vsebine...

Loading...