DAN KULTURE 2020: Kam na Prešernov dan?

3628
3628

8. februar 2020 je slovenski kulturni praznik – v spomin na leta 1849 umrlega pesnika, doktorja Franceta Prešerna, ga imenujemo tudi Prešernov dan. Praznujemo ga od leta 1945.

Prešernov dan je priložnost, da izkoristimo soboto in obiščemo muzeje, gledališke, operne in baletne predstave ter galerijsko ponudbo. Mnoge ustanove namreč ponujajo brezplačne vstopnine in oglede na ta dan.

Z vami delimo nekaj kulturne ponudbe za letošnji kulturni praznik, 8. februar 2020:

Ljubljana

Ljubljanski grad

Na osrednji kulturni praznik si boste lahko vsi kulturni sladokusci brezplačno ogledali stalni razstavi Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu ter se povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem. Imeli boste tudi edinstveno priložnost, da obiščete tematsko razstavo Mogočni varuhi preteklosti: Gradovi na Slovenskem, ki le dan kasneje, v nedeljo, 9. februarja, zapre svoja vrata. Poleg tega se boste lahko pridružili kateremu izmed brezplačnih vodenih ogledov; grajski vodniki vam bodo zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja tkale za grajskimi zidovi.

KDAJ: 8. februar 2020 od 10.00 do 18.00 / Ljubljanski grad

Narodni muzej Slovenije

Brezplačno si oglejte stalne razstave Zgodbe s stičišča svetov, Egipčansko zbirko, Rimski lapidarij in občasno razstavo Ko zapoje kovina.

KDAJ: 8. februar 2020 od 10.00 do 18.00 / Narodni muzej Slovenije, Ljubljana

Narodna galerija

Vabljeni k ogledu stalne zbirke in občasnih razstav ter k obisku številnih brezplačnih dejavnosti (ustvarjanje z akademskimi slikarji, koncert vokalne skupine BeJazzy, fotografiranje z izbranimi rekviziti s slik itd.).

KDAJ: 8. februar 2020 od 10.00 do 18.00 / Narodna galerija Ljubljana

V Narodni galeriji pripravljajo oglede stalnih zbirk in občasnih razstav in vabijo k obisku številnih brezplačnih dejavnosti (Foto: Narodna galerija FB).

Narodna in univerzitetna knjižnica

V Veliki čitalnici NUK bo od 9.00 do 15.00 na ogled priložnostna razstava izbora rokopisov in tiskanih izdaj Zdravljice dr. Franceta Prešerna

Slovenska filharmonija

V Slovenski filharmoniji bo ob 10.00 in 12.00 tradicionalni koncert Slovenskega tolkalnega projekta (SToP) ob slovenskem kulturnem prazniku.

Podhod Ajdovščina

V Podhodu Ajdovščina se bo ob 11.00 začel voden ogled po lokacijah BIO 26.

Galerija ZDSLU

V Galeriji ZDSLU bo ob 11.oo potekalo vodstvo po fotografski razstavi Dekle jesenske nebine in pogovor z umetnico Arven Šakti Kralj Szomi.

Prešernov trg

Na Prešernovem trgu bo ob 12.00 potekal tradicionalni recital Prešernove poezije pred Prešernovim spomenikom v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Kinodvor

V Kinodvoru bo ob 13.15 na ogled film Oroslan v režiji Matjaža Ivanišina.

Slovenski etnografski muzej

V Slovenskem etnografskem muzeju bo od 10.00 do 14.00 potekal Odprti mikrofon (obiskovalci vabljeni k branju Prešernove poezije), ob 15.00 pa bodo odprli razstavo Ravenski pust: Pustna šega v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih, ki jo bo popestrilo pustno rajanje pred muzejem.

Mednarodni grafični likovni center

V MGLC bodo ob 15.00 po razstavi Iz zbirke nagrajencev bienala: premene v kanonu, vodili avtorji razstave: Nevenka Šivavec, Breda Škrjanec in Gregor Dražil.

Kino Šiška

V Kinu Šiška bo ob 16.00 premiera gledališkega dokumentarca Nebo nad menoj, ki je nastal v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Univerze v Ljubljani in Centra urbane kulture Kino Šiška. Režiser in avtor koncepta: Tin Grabnar, igrata: Lovro Finžgar in Anita Gregorec.

Mini teater

V Mini teatru bo ob 17.00 na ogled predstava Stara Ljubljana - mehanične lutke, ki se osredotoča na Ljubljano 16. stoletja, ko je bilo srednjeveško življenje v mestu zelo burno in dinamično. Režija: Robert Waltl, igra: Tadej Pišek

Švicarija

V Švicariji bo od 13.00 do 19.00 potekal Dan odprtih vrat umetniških ateljejev, ob 17.00 Strip v živo: Rdeči alarm Tomaža (živa uprizoritev legendarnega stripa, ki jo v temni dvorani, ob projekciji na velikem platnu in spremljavi zvočnih učinkov v živo snujejo in izvajajo spikerji in tehniki Radia Študent). Zgodba prikazuje surovost ljubljanskega punkerskega podzemlja osemdesetih let in soočanje s spomini na to obdobje nekaj desetletij kasneje. Odzvanjali bodo hrupni kitarski zvoki ter boleči in bolj veseli spomini na mladost, polno usnjenih jaken, raztrganih kavbojk, železnih zakovic, kozlanja in fehtanja za drobiž. Strip sta za živo predvajanje priredila Peter Kuntarič in Pia Nikolič. Dan bodo ob 19.00 zaključili s koncertom skupine Brencl Banda.


V Švicariji bo potekal Dan odprtih vrat Umetniških ateljejev (Foto: FB MGLC Ljubljana).

Slovenska kinoteka

V Slovenski kinoteki bo ob 20.00 potekal 3. večer plesnih filmov po izboru Matjaža Mraka, ki ga bo zaznamovala raznorodna filmska govorica, v kateri spregovori nova generacija ustvarjalcev, ki jo zaznamuje neposreden stik človeka s sočlovekom in/ali z naravo. Gre za eksperimentalno in raznorodno produkcijo, ki se giblje v razponu od filmskih skic do daljših in tehnično zahtevnejših sekvenc.


Maribor

UGM Studio

V UGM Studiu bo ob 11.00 potekalo vodstvo po razstavi Karmen Čorak in Andreja Brumna Čopa z Andrejo Borin, ob 12.00 v UGM vodstvo po razstavi Mete Grgurevič s Simono Vidmar, v UGM Kabinetu ob 13.00 vodstvo po razstavi Ivan Kos in njegova mojstrovina - Deklica z oranžo z Mojco Štuhec, v UGM Šopu pa ob 16.00 pogovor s slikarko Slađano Matić Trstenjak, ki ga bo vodil Jure Kirbiš.

Pokrajinski muzej Maribor

Vabijo vas na dan odprtih vrat, od 10. do 18. ure. Ob 10.00, 14.30 in 16.30 na voden ogled stalnih razstav (vhod z Grajskega trga), ob 11. uri na otvoritev razstave BREZ MUZEJA NE GRE. Gre za spominsko razstavo ob 100-letnici rojstva dr. Sergeja Vrišerja.
(grajska bastija, vhod z Grajskega trga).

Prešernova proslava v Pekrah

Na proslavi bodo sodelovali pevke ljudskih pesmi Spominčice DU Limbuš – Pekre, mladi glasbeniki Osnovne šole Rada Robiča Limbuš, članice in člani Kulturnega društva Pekre – Limbuš. V programu se bodo pridružili gostje muzikologinja dr. Inge Breznik, dramski igralec Bojan Maroševič in gost Marko Kravos, slovenski pesnik in kulturni delavec iz Trsta. Z njim se bo pogovarjal domači dobitnik velike Prešernove nagrade Tone Partljič. Namesto slavnostnega govora bomo največ besede prepustili Francetu Prešernu.

 

Nova Gorica

Na Malem odru SNG bo ob 11.00 na ogled predstava za otroke Antonton Grigorja Viteza v režiji Tijane Zinajić.

Kranj

V Kranju, ki ga imenujemo tudi »Prešernovo mesto«, bo – kot se spodobi – najbolj pester program.

Prešernov Smenj

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarju. Na ulicah Kranja se bodo predstavili številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitirale se bodo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah.

Layerjeva hiša

V Layerjevi hiši bo od 10.00 - 12.00 potekal Urbani sprehod po kulturni četrti Kranja in voden ogled Layerjeve hiše, v okviru katerega bodo odprli razstavo Doroteje Dolinšek S soncem sinhrono [Prva faza] v Galeriji Stolpa Škrlovec in ulično razstavo kolažev Gala Grobovška Konec otroštva, ob 14.00 pa bo nastopil Terrafolk Violin Duo: Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek.

Galerija Prešernovih nagrajencev

V Galeriji Prešernovih nagrajencev bo ob 13.00 predstavitev pesniške zbirke Tišina v motni poletni noči nagrajenca Prešernovega sklada Jureta Jakoba. Ob 17.oo sledi sprehod z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci in ogled razstave Portreti Prešernovih nagrajencev 2020. Srečanje se bo nadaljevalo ob 18.00 v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo pogovor z nagrajenci vodila Patricija Maličev.

V Kranju, ki ga imenujemo tudi »Prešernovo mesto«, bo – kot se spodobi – najbolj pester program. (Foto: visit Kranj)

ŽIROVNICA

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Počastite spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in se 8. februarja podajte v njegovo rojstno vas na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Ena izmed najlepših tematskih poti v Sloveniji vabi v rojstne hiše velikanov slovenske kulture. Odkrijte razglede, ki so jih navdihovali, zbirajte spominske žige na pohodnikovi kartici in se udeležite pestrega kulturnega dogajanja na različnih lokacijah vzdolž poti. Predvsem pa ne zamudite osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi, kjer bodo ob 13. uri nastopili Mešana pevska skupina dr. France Prešeren Žirovnica – Breznica, igralka Tina Gorenjak in glasbena skupina Katalena. Več o pohodu najdete na uradni spletni strani.

BEGUNJE NA GORENJSKEM

Narodno-zabavni muzej Avsenik

Muzej Avsenik bo na Slovenski kulturni dan odprt od 11.00 do 17.00. Vabljeni v hram narodnozabavne glasbe, saj je na ta dan vstop prost.


VELENJE

Muzej Velenje

V soboto si bodo lahko obiskovalci brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu, v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, bogato zbirko mineralov v Hiši mineralov v Starem Velenju ter Spominski center 1991. S stojnicami se bodo predstavljali tudi lokalni ustvarjalci in rokodelci. Na Velenjskem gradu pa bodo predstavili tudi razstavo likovnih del, katerih motiv je Velenjski grad.


CELJE

Muzej novejše zgodovine Celje

V Muzeju novejše zgodovine Celje bomo tudi letos obeležili slovenski kulturni praznik, 8. februar, dogajanje so poimenovali Prešernovanje na Prešernovi 17. Vabljeni, da se jim pridružite med 9. in 17. uro, za vas so pripravili bogat praznični program:

  • 9.00 – 17.00 Oživitev Ulice obrtnikov in muzejske lekarne na stalni razstavi Živeti v Celju z muzejskimi prostovoljci in demonstratorji
  • 10.00 Hermanova družinska ustvarjalnica / ob razstavi Hermanova galerija: Zemlja, barvit planet / za posameznike in družine
  • 10.00 Vodstvo po Spominski sobi Stari pisker
  • 11.00 – 12.00 Prešernovanje na Prešernovi – odprti oder (tradicionalno druženje ob prebiranju slovenske poezije)
  • 16.00 Vodstvo po občasni razstavi Kulturo ljudstvu! 100 let Kulturnega društva Svoboda Celje
  • 9.00 – 15.00 ogled dislocirane enote v Razlagovi ulici 5: Fotoatelje in galerija Pelikan in občasna razstava Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019.
  • Brezplačen ogled vseh stalnih in občasnih razstav.

Pokrajinski muzej Celje

Muzej bo v soboto, 8. februarja, odprt med 10.00 in 16.00. Brezplačno si boste lahko ogledali vse razstavljene muzejske zbirke.


NOVO MESTO

Dolenjski muzej in Jakčev dom

Dolenjski muzej in Jakčev dom (Sokolska ulica 1) bosta na kulturni praznik odprta od 09:00 do 18:00 ure in ponujata prost vstop s pestro vsebino. Pripravili so delavnice za otroke, družine in odrasle in množico vodenih razstav različnih tem skozi cel dan.


LIPICA

Vilinska pravljica in prost vstop v kobilarno

Na Prešernov dan bodo beli lipicanci v Lipici zaplesali z dobrimi vilami iz čarobne jame Vilenice in pričarali pravo belo pravljico. Vilinska pravljica o Lipici bo predstavila tudi plesni akrobatki Dano Auguštin in Tjašo Dobravec. Obenem pa bodo v Kobilarni Lipica na ta dan odprli vrata, kar pomeni, da si lahko kobilarno in posestvo ogledamo brezplačno. Srečali bomo Prešerna, ki bo skupaj z Julijo delil fige in svoje stihe v zgodovinskem jedru kobilarne.

Beli lipicanci bodo v Lipici zaplesali z dobrimi vilami iz čarobne jame Vilenice. (foto arhiv Lipica)

Koper

Pokrajinski muzej Koper

Na dan slovenskega kulturnega dne, bodoo v spomin nedavno preminulemu sodelavcu, kustosu arheologu mag. Radovanu Cunji, izpeljali posebno spominsko vodstvo po arheoloških zbirkah, katere so rezultat pretežno njegovega dela v temmuzeju. Vodstvo bo izvedla kustodinja arheologinja dr. Maša Sakara Sučević. Vstop je prost.


"Ljudje brez zavedanja o lastni pretekli zgodovini, izvorih in kulturi, so kot drevesa brez korenin."

- Marcus Garvey

 

Želimo vam kulturno preživet 8. februar.

Ekipa MLADI.SMO

3628

Nalaganje vsebine...

Loading...