V leto 2020 z novo službo: Kateri poklici so letos najbolj iskani?

5705
5705

Sodobni trendi na področju zaposlovanja nam narekujejo, da delodajalce bolj kot formalna izobrazba zanimajo osebnostne in vedenjske lastnosti ter izkušnje posameznika na določenem področju.

NAJBOLJŠI ČAS ZA ISKANJE DELA JE ZDAJ!

Povpraševanje po kadrih je namreč letos večje od ponudbe na trgu. Če torej razmišljate o zamenjavi službe oziroma iščete nove izzive, ni smiselno odlašati, saj je težko oceniti, kako dolgo še lahko računamo na tako ugodne pogoje.

Iskalcem zaposlitve svetujejo proaktivnost, predvsem pa uporabo vseh prednosti, ki jih nudijo družbeni mediji in osebna komunikacija.

KATERI POKLICI BODO NAJBOLJ ISKANI?

Predvidoma bodo to leto na poklicni ravni najbolj iskani:

- natakarji

- kuharji

- upravljalci CNC-strojev

- ključavničarji

- varilci

- skladiščniki

- viličaristi

- in proizvodni delavci

Med višje izobraženimi kadri bo medtem največje povpraševanje po:

- strokovnjakih IT (še posebej Java programerjih)

- strokovnjakih za prodajo in finance

- strojnih tehnikih

- vseh tehničnih profilih

- naravoslovnih ter farmacevtskih strokovnjakih

Med najbolj iskanimi deli so trenutno IT profesionalci.

Sodeč po usmeritvi gospodarstva so priložnosti za kandidate z družboslovno izobrazbo nekoliko skromnejše. Položaji, ki jih zasedajo, so v splošnem nižji, kot bi pričakovali glede na njihovo izobrazbo, zato je velikokrat potrebna specializacija.

V tem letu gre pričakovati, da bo največ novih zaposlitev na voljo v logističnih podjetjih, kjer bodo iskali predvsem skladiščnike, viličariste in skladiščne manipulante.

TE ZANIMA ŠE:
20 stvari, ki jih delodajalci ne želijo videti v tvojem življenjepisu


NEKAJ NASVETOV ZA UČINKOVITO ISKANJE DELA

  1. Izbira službe je trenutno relativno velika, podjetja pa so pripravljena bistveno več plačati za kompetentne in izkušene kadre.

  2. Svoj življenjepis objavite v spletnih bazah in izkoristite družbene medije. Tako boste zlahka dostopni delodajalcem.

  3. Družbena omrežja so lahko dobra priložnost tudi za izkušene strokovnjake – uporabljajte jih in jih izkoristite, da se predstavite.

  4. Izkoristite prednosti osebne komunikacije: udeležujte se dogodkov, kjer lahko mrežite in se srečate s potencialnimi delodajalci. Izrazite svojo željo po iskanju zaposlitve ljudem v svoji okolici.

  5. Mnogo novih veščin in znanj različnih računalniških programov se je mogoče naučiti doma, s pomočjo lastnega računalnika.

  6. Pri menjavi službe realno ocenite situacijo: preverite reference podjetij, pozanimajte se, v kakšno delovno okolje prihajate, bodite radovedni o tem, kaj podjetje ponuja.

Bodite radovedni, za kakšno podjetje in delovno mesto se prijavljate.


Študentje začnite čim prej nabirati delovne izkušnje: mladi, ki vstopate na trg dela, izstopite iz povprečja in se potencialnim delodajalcem predstavite na drugačen način!

5705

Nalaganje vsebine...

Loading...