Preprost način, kako v enem letu prihraniti več kot tisoč evrov

2920
2920

Če bi obstajal seznam najtežjih nalog, bi bilo varčevanje denarja zagotovo na njem, saj zahteva veliko discipline in doslednosti, zelo hitro pa se lahko prekršite, ko morate nujno nekaj kupiti. In ker je čas dopustov, ko pride prav vsak cent, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

>> TE ZANIMA ŠE: V leto 2019 z novo službo: Kateri poklici so letos najbolj iskani?

1. Predlagajte alternativne aktivnosti

Druženje zna biti drago. A če želite prihraniti, to ne pomeni, da se morate popolnoma odrezati iz zunanjega sveta. Namesto, da greste s prijatelji na večerjo ali v kino, jih povabite k sebi na druženje in ogled filma.

2. Napišite si seznam hrane

Ko nakupujete hrano, se hitro zgodi, da začnete v nakupovalni voziček metati čisto naključne stvari. To hrano boste lahko potem vrgli v smeti in na koncu ste denar zanjo vrgli stran. Kupujte z namenom in le tiste izdelke, ki bodo del vaših obrokov.

3. Hodite peš ali uporabljajte javni prevoz

Uprite se vožnji z avtomobilom ali taksijem, s čimer boste prihranili denar. Ko načrtujete, kaj boste počeli, predlagajte kraje, ki so blizu vas, ali se do njih lahko zapeljite z javnim prevozom.

4. Prenesite si aplikacijo

Prenesite si aplikacijo, v katero boste zapisovali, kaj vse kupujete. Večina aplikacij ima tudi alarme, ki vas opozorijo, ko začnete zapravljati izven svojih okvirjev.

5. Kuhajte doma

Razmislite o prihajajočem tednu in jedi pripravite vnaprej. Če boste to kombinirali s seznamom živil, boste poskrbeli, da ne boste več zapravljali denarja za kosila in večerje zunaj, razlika pa bo opazna že po enem tednu kuhanja doma.

Rezultat iskanja slik za cooking at homeHrano si raje pripravite doma.

6. Odpravite skušnjave

Če se zavedate, da nimate dovolj samokontrole, da se uprete nakupovanju v svojih najljubših trgovinah, si omejite dostop tudi do brskanja po spletu. Najbolje je, da vse svoje informacije, kot so bančna kartica in ostali podatki izbrišete z vseh spletnih trgovin, s čimer bo kupovanje postalo oteženo, saj se vam ne bo dalo vedno znova vpisovati podatkov.

7. V banki povprašajte, kakšne so vaše možnosti

V svoji banki vprašajte, kako lahko zmanjšate stroške in raziščite, če vam oni lahko pomagajo pri varčevanju.

8. Odpovejte nepotrebne naročnine

Preglejte svoje račune in najdite, kateri stroški se vam samo kopičijo. Odpovejte članstvo, ki ga le redko uporabljate.

9. Postavite si sistem nagrad in kazni

Ko se cel mesec držite svojega proračuna, si privoščite večerjo zunaj. In obratno, ko se vam nekaj ponesreči, se kaznujte. Če se vam proračuna ni uspelo držati, se prisilite, da določite nek znesek vseeno za na stran.

10. “Do it yourself” – naredite sami

Kadarkoli je možno, naredite stvari sami. Namesto, da kavo spijete v kavarni, si jo pripravite doma, ali prijatelju, ki ima rojstni dan, naredite unikatno darilo.

Rezultat iskanja slik za making coffeeKavo si namesto v kavarni privoščite doma.

11. V varčevanje prepričajte prijatelja

Vse je lažje, če imate ob sebi nekoga, ki drži z vami. Vprašajte, katerega izmed prijateljev, ki si želi prihraniti denar, če se vam pridruži na vašem finančnem potovanju. To vam bo pomagalo tudi, da si bosta stala ob strani, ko bo katerga zamikal spodrsljaj.

12. Vprašajte se, če to res potrebujete

Če želite varčevati, sploh ne bi smeli nakupovati, a če stvar potrebujete, se vprašajte tudi pri manjših nakupih. Ko nakupujete, pred blagajno preglejte izdelke v košari in ven vzemite vse izdelke, ki jih ne potrebujete.

ŽELIMO VAM USPEŠNO VARČEVANJE!

2920

Nalaganje vsebine...

Loading...