“Mladi si v Celju zaslužijo več priložnosti!”

1233
1233

Matija Kovač je najmlajši kandidat za župana Celja, a daleč od tega, da mesta ne bi dobro poznal. Že več kot desetletje je aktivno vpet v utrip mesta preko kulturnih dogodkov, arhitekturnega biroja, kot mestni svetnik in predvsem kot predstavnik mlajše generacije Celjanov, ki so se odločili ostati tu. Kot pravi, ga je za kandidaturo dokončno prepričal utrip Züricha, ki je dokaz, kaj mesto lahko ponudi svojim prebivalcem in obiskovalcem. Celje vidi kot zeleno, urbano in skupno mesto za vse generacije, ki sobivajo v zdravem okolju in kjer je lokalna politika sposobna prisluhniti pobudam občanov, tudi mladih.

Kako se razlikujete od sedanjega župana in ali niste premladi za takšno funkcijo?

Res je, od sedanjega župana sem mlajši 30 let, a nikakor nisem premlad. Tovrstnih komentarjev, ki sem jih dobil tudi med zbiranjem podpisov, nisem razumel kot očitek, prej kot kompliment. Nenazadnje, marsikateri uspešni župan je svoje delo začel prav v teh letih. Star sem 33 let, za seboj imam 15 let dela v kulturi, 10 let dela kot podjetnik arhitekt in oblikovalec in 8 let kot mestni svetnik, zato menim, da odlično poznam lokalno problematiko in področja, ki so v pristojnosti lokalne samouprave. S prepletom izkušenj v nevladnem sektorju in gospodarstvu dobro razumem tudi potrebe obeh področij. Vse življenje živim v Celju, tu sem si ustvaril družinsko in poklicno pot, mesto Celje imam res iskreno rad. Mislim, da sem v najboljših letih za župansko funkcijo, rad bi energijo in ideje pretvoril v nekaj koristnega za celotno skupnost.
 

Torej veste, kaj tisto, kar Celje potrebuje takoj?

Nedvomno. Celje potrebuje preobrat v načinu razmišljanja in vodenja mesta, čas je za nove generacije, ki se zavzemamo za participacijo in graditev skupnosti. Takoj se bomo hkrati lotili treh osrednjih področij - okrepili bomo stanovanjsko gradnjo in obnovo javnih stanovanj, se posvetili izdelavi novega energetskega modela mesta, ki bo boljše predvideval potrebe prihodnosti in začeli podpirati vse ustvarjalne sile, ki lahko vrnejo kakovosten družabni utrip v mesto. Celje mora postati občina, ki občane in njihovo zadovoljstvo postavlja na prvo mesto, mora postati občina, ki se pri odločitvah opre na znanje in izkušnje ter prepozna potencial v ljudeh, ki tu živimo in delamo.


foto: osebni arhiv Matije Kovača

Kje vidite v mestu mlade?

Mladim je treba dati glas! Trenutno mlade žal vidim vse redkeje, zato se mi zdi prioritetno vzpostaviti pogoje, da se bodo mladi po končanju izobraževanja vračali v mesto. Po analizi lokalnega programa za mladino se le eden od petih mladih po šolanju namerava vrniti v Celje. Ti mladi so naša najbolj vitalna delovno aktivna populacija za prihodnjih dvajset, trideset let in z njimi bi se morali začeti ukvarjati že včeraj. Kot župan, ki sem jim po letih in razmišljanju nedvomno bližje kot sedanji župan, si bom prizadeval za vzpostavitev dialoga in se za začetek pozanimal pri njih, česa si želijo in kaj pogrešajo, ne bom le predvideval in sam odločal, kaj je dobro zanje. Tak način razmišljanja mi je tuj, verjetno je to generacijska stvar. V mestu ni primernih prostorov in programa za mlade, to slišim vsakič, ko se pogovarjamo. Ponuditi jim je treba tudi ugodna in kakovostna stanovanja, primerno okolje za družinsko življenje, in predvsem pogoje ter pomoč za vstop na trg dela po zaključenem študiju in participacijo v lokalnem gospodarstvu. 
 

Kaj pa Matija Kovač rad počne v prostem času? Menda radi potujete, katero destinacijo ste nazadnje obiskali?

Veliko mojih hobijev se prepleta s tem, kar počnem poklicno. Hiša kulture Celje, ki jo s kolegi vodimo, mi vzame kar nekaj tega časa, tudi lokalna politika je do zdaj zame sodila v to popoldansko kategorijo. Sicer pa prosti čas najraje preživljam z družino, del katere je na Koroškem, drugi del pa v Rusiji. Potujemo, kolikor le lahko. Zadnji, daljši izlet je bil poleti na Korziko, še malo pred tem pa v Švico, kjer sem se ob občudovanju mestnega ekosistema Züricha tudi navdušil nad idejo, da kandidiram za župana. Če ne odpiraš oken v drugih mestih in državah, ostaneš preveč vpet v vedno iste in iste poglede, to pa za razvoj, ki si ga želimo, nikoli ni dobro.


 Načrtov vam torej ne manjka. Kdo pa so vaši podporniki in kakšno sporočilo prinašate prihodnosti Celja?

Moji podporniki so ljudje, ki si v Celju želijo sprememb in ki se zavedajo, da se do teh ne da priti zgolj s političnimi obljubami, ampak so potrebni znanje, vizija in sposobni ter ustvarjalni sodelavci, predvsem pa zavedanje, da nihče ne doseže veliko sam. Kot enega najbolj tesnih podpornikov bi rad omenil Gregorja Delejo, ki je moj mentor in življenjski vzornik že od srednje šole in me je tudi nagovoril h kandidaturi. Hvaležen sem mu za vso podporo in nasvete. Sicer pa me res navdušuje, kako se naš krog podpornikov širi iz dneva v dan, vsak obisk mestne četrti me navda z optimizmom, da smo na pravi poti. Mislim, da slogan naše kampanje “zeleno, urbano, skupno”, pove veliko o prihodnosti, kot si jo zamišljamo za naše mesto, zato bom vesel vsake pobude, komentarja, kritike, ki jo bom dobil v času te kampanje in tudi potem. Ljudje me sprejemajo kot odprtega človeka, ki zna vedno prisluhniti in mislim, da je to edino pravilno. Če se torej srečamo na ulici, me ustavite in z veseljem poklepetamo.


- Z Matijo je klepetala Janja.

1233

Nalaganje vsebine...

Loading...