5 lastnosti, ki jih imajo uspešni vodje

1621
1621

Kakšne lastnosti potrebujete za uspešno vodenje ekipe oziroma podjetja? In kako se lahko izboljšate? S takšnimi in podobnimi vprašanji se sooča praktično vsak menedžer.

1. DOBER TRENER

Dober trener se skuša izogniti pasti reševanja vsake težave v ekipi, takoj, ko se ta pojavi. Namesto tega skuša omenjeno težavo izkoristiti kot učni moment.

Ekipo skuša ob iskanju rešitev za težavo voditi in z njo izmenjevati informacije. Na ta način člani ekipe pridobijo dragocene izkušnje skozi celoten proces reševanja težave.

2. NI MIKROMENEDŽER

Dober vodja nudi svojim zaposlenim dovolj svobode – omogoča jim razvoj novih idej, eksperimentiranje in razvijanje lastnega sloga.

Skuša jim zagotoviti vsa potrebna orodja, ki jih potrebujejo za opravljanje svojih nalog. Zaveda se, da vsi sovražijo mikromenedžerje.

3. SKRBI ZA USPEH IN DOBRO POČUTJE ZAPOSLENIH

Za uspešne vodje je ključnega pomena vzpostavitev zaupanja znotraj ekipe. V ekipi, kjer se čuti psihološka varnost, se zaposleni lažje odločijo za večje tveganje pri sprejemanju odločitev.

Prepričani so, da se nihče ne bo norčeval ali kaznoval zaposlenega, če bo ta naredil napako, postavil vprašanje ali postregel s kakšno novo idejo.

4. USMERJEN V REZULTATE

Najboljši vodje naredijo tudi ljudi okoli sebe boljše. Pravočasno spoznajo, česa je njihova ekipa sposobna in uporabijo pravo mero čustvene inteligence, da motivirajo zaposlene in jim pomagajo izkoristiti ves njihov potencial.

5. ZNA POSLUŠATI

Uspešni vodje znajo prisluhniti – kar jim pomaga pri razumevanju procesov.

Svoje znanje in izkušnje znajo deliti, saj se zavedajo, da je transparentnost koristna za ekipo kot celoto. Znajo pohvaliti, obenem pa tudi pravočasno ter konstruktivno izrazijo kritiko.

Uspešni menedžerji prevzamejo iniciativo, vodstvo in sprejemajo težke odločitve. Se najdete v zgornjih opisih? Morda bi morali v svojem podjetju postati menedžer.

 

1621

Nalaganje vsebine...

Loading...