WHO svari: Mladi z blagimi simptomi novi koronavirus nehote širijo naprej

359
359

V Svetovni zdravstveni organizaciji so danes posvarili, da se novi koronavirus pospešeno širi predvsem zaradi mlajših starostnih skupin (20, 30 in 40-letnikov), ki se zaradi zelo blagih simptomov niti ne zavedajo okužbe ali pa ne polagajo posebne pozornosti simptomom. Po mnenju strokovnjakov ravno to predstavlja precejšnje tveganje za starejše in druge ranljive skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ker veliko število mladih ne razvije nobenih simptomov bolezni covida-19 ali pa so ti zelo blagi, nehote širijo virus naprej, je posvaril direktor regionalne pisarne WHO, Takeshi Kasai. Po njegovih besedah to predstavlja tveganje, da se bodo z novim koronavirusom okužili tudi starejši, bolni v dolgotrajni oskrbi in ljudje, ki živijo na gosto naseljenih urbanih območjih.

Znanstveniki namreč še vedno niso prišli do končnih ugotovitev, zakaj virus povzroči bolezen samo pri nekaterih ljudeh, pri drugih pa ne.

Z novim koronavirusom je po vsem svetu zbolelo že 22 milijonov ljudi, od tega jih je zaradi koronavirusne bolezni umrlo vsaj 774,600, po poročanju rezultatov, zbranih na Johns Hopkins University. 

V azijsko-tihomorski regiji so doslej potrdili več kot 400.000 okužb z novim koronavirusom in skoraj 9300 smrti. WHO je opozoril, da so v regiji več kot polovico primerov okužbe potrdili pri osebah, ki so mlajše od 40 let.

Kasai je še opozoril, da imajo države v regiji sedaj drugačno taktiko zamejitve izbruha, da to ne vpliva preveč na gospodarstvo. Tako že skoraj zaznajo izbruhe in se na njih odzovejo hitreje, z bolj specifičnimi ukrepi. V WHO so še opazili, da je v večini držav postalo nošenje mask, ohranjanje fizične razdalje in higiena rok del vsakdanjika. Kasai ob tem priznava, da so ljudje verjetno naveličani tega, a jih spodbuja, naj vztrajajo.

359

Nalaganje vsebine...

Loading...