Informativni dnevi za srednjo šolo 2020

1966
1966

V petek, 14. 2., in soboto, 15. 2. 2020, bodo za bodoče dijake (in študente) potekali informativni dnevi, na katerih se boste imeli priložnost pobliže spoznati z izobraževalnimi ustanovami. Pred obiski šol se dobro pripravite in organizirajte, da bo odločitev, kje nadaljevati svojo učno pot, lažja in pravilna.


TERMINI INFORMATIVNIH DNEVOV 2020

Informativni dan za srednje šole bo, kot že pretekla leta, potekal dva dni, in sicer v petek, 14. 2., in soboto, 15. 2. 2020, po celotni Sloveniji.

Termini predstavitev programov na srednjih šolah bodo potekali v dopoldanskih in popoldanskih urah. Ker se termini ogledov po posameznih izobraževalnih ustanovah razlikujejo, predlagamo, da natančne ure skupnih predstavitev preverite na spletnih straneh in družbenih omrežjih šol. Na večini šol se bodo v petek odvijali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. Seveda pa se ura razlikuje od ene do druge srednje šole.

Ker pri vpisu ni dobro zamuditi pomembnih datumov in rokov, smo zate pripravili vpisni rokovnik in koledar, kjer so zabeleženi vsi pomembni termini, ki jih moraš poznati ob vpisu v srednjo šolo.

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA OBIŠČETE INFORMATIVNI DAN?

Predlagamo, da dobro izkoristite informativni dan, saj boste zagotovo dobili informacije, ki vas zanimajo.

Informativni dan omogoča, da pridete v stik s profesorji in dijaki, zato je smiselno, da obiščete šole, ki ste jih umestili v ožji izbor. Tam se lahko seznanite s tem, kako poteka pouk, kakšne interesne dejavnosti ponujajo na šoli. Bodite pozorni tudi na odnose med dijaki in učenci, prepustite se občutkom, ki jih doživljate ob obisku šole (ali je topla in prijazna ali iz nje veje hlad).

V pomoč pri izbiri šole, vam je lahko tudi naš članek o tem, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj iskani in kateri bodo odveč.

POMEMBNA VPRAŠANJA ZA PREDSTAVNIKA ŠOLE


Informativni dnevi trajajo le dva dni, kar ni veliko časa za pridobitev vseh potrebnih informacij, zato se je predhodno dobro pripraviti.

Katere pomembne informacije je torej bistveno preveriti?

Nobeno vprašanje ni neumno. Najprej razmislite, kateri poklic želite opravljati. Izbira poklica naj bo vaša, ne odločitev staršev. Po odločitvi se seznanite s prednostmi in slabostmi poklica, ki ga želite opravljati.


Pri odločitvi so v v veliko pomoč tudi informacije, pridobljene na informativnem dnevu, zato na predstavitvi ne pozabi izpostaviti sledečih vprašanj:

- ali ima šola omejitev vpisa? Če ima, kakšen je osip dijakov.

- kakšen je urnik? 

- ali je na šoli zagotovljena prehrana?

- ali šola ima garderobo, knjižnico in lastno telovadnico?

- kakšne so izvenšolske dejavnosti in obvezne izbirne vsebine?

- kakšni so dosežki na maturi?

- kako poteka praktični del pouka (praksa)?

- katerih tujih jezikov se da na šoli naučiti?

- kako je z izvajanjem 5. predmeta na maturi?

- katere dijaške statuse lahko imajo dijaki?

- ali šola ponuja izmenjavo?


Po informativnih dnevih otroci in starši analizirajte, kaj ste izvedeli. Pretehtajte informacije, postavite si realna pričakovanja in predstave ter primerjajte šole, ki ste jih obiskali. Za pomoč vam je lahko tudi naš članek, kjer smo zbrali vse pomembne informacije o vpisu v srednje šole za prihajajoče šolsko leto.

Koristne povezave:

Rokovnik in pomembni datumi za vpis v srednje šole 2020/2021

Kateri poklici bodo na trgu dela kmalu postali odveč?

Kateri poklici so letos najbolj iskani?

 

"Informativni dan je dan, ko mladi izbirate prihodnost, a naj opomnimo, da v srednješolskih letih nobena odločitev ni dokončna! Srečno pri izbiri srednje šole!"

1966

Nalaganje vsebine...

Loading...