UEFA preložila Euro 2020: "Zdravje je na prvem mestu!"

872
872

Evropska nogometna zveza UEFA je letošnje evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti med 12. junijem in 12. julijem, v 12 evropskih mestih, preložila na poletje 2021


Evropska nogometna zveza Uefa je tudi uradno potrdila, da bo preložila evropsko prvenstvo v nogometu, ki bi moralo biti med 12. junijem in 12. julijem letos. Do nadaljnjega so odpovedane tudi prijateljske tekme moških in ženskih reprezentanc, dodatne kvalifikacije za zadnja štiri mesta na Euru, ki bi morale biti v marčevskem terminu, pa so preložene na začetek junija.

Kot so sporočili iz zveze, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, bo preložitev pomagala nacionalnim zvezam, da izpeljejo tekmovanja v državnih prvenstvih, ki so trenutno prekinjena zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

"V takšnih časih mora nogometna družba pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem," je sporočil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. "Zdravje navijačev, osebja in nogometašev mora biti naša prva prioriteta in v tem duhu je Uefa predstavila številne možnosti, da se tekmovanja lahko varno zaključijo v tej sezoni. Ponosen sem na odziv kolegov po evropskih nacionalnih zvezah. Čutiti je bilo pravi duh sodelovanja, vsi pa se zavedajo, da se morajo nečemu odreči, da bi dosegli najboljši rezultat," je še povedal Slovenec na čelu organizacije iz Nyona in dodal, da je prav Uefa naredila največjo žrtev s preložitvijo evropskega prvenstva.

PRVIČ V KAR 12 EVROPSKIH MESTIH

Predvideno je, da bo evropsko prvenstvo, ki bi ga letos moralo prvič gostiti kar 12 evropskih mest, organizirano med 11. junijem in 11. julijem 2021.

Kako bodo zaključili evropska klubska tekmovanja, na čelu z ligo prvakov, bodo preučile posebne delovne skupine, so še sporočili iz Uefe. Preložitev turnirja najboljših reprezentanc na celini je pripeljala tudi do spremenjenega urnika ostalih nogometnih tekmovanj.

Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska, je iz prihodnjega leta preloženo na leto 2022, so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije.

"To je bila edina logična rešitev, saj evropska nogometna zveza tako velikega tekmovanja ne more pripeljati v negotovost. Odločitev je edina prava. Namen Uefe je, da se vsa državna prvevnstva, če bo položaj to omogočal in se stanje v zvezi s koronavirusom umiri, odigrajo do konca junija, in da se evropsko prvenstvo prestavi za eno leto," se je odzval predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

ODPOVEDANE TEKME SLOVENSKE NOGOMETNE REPREZENTANCE

Slovenska nogometna reprezentanca ne bo igrala marčevskih prijateljskih tekem proti Turčiji in Albaniji. S Turki bi se morali izbranci selektorja Matjaža Keka pomeriti v Ljubljani, tekma z Albanci pa je bila najprej predvidena za italijanski Videm, a so jo (pred odpovedjo) preselili v Koper.

"Glede na trenutno stanje je jasno, da marčevskih reprezentančnih tekem ne bo mogoče odigrati. V koledarju aktivnosti ostaja junijski termin. Če bo vse v redu, se bosta tekmi odigrali. Če ne, bomo koledar pomikali naprej in videli, kako in kaj. Glede na odločitve in možnosti bomo planirali tekme naprej," je še povedal Mijatović.


Vir: Večer.com, UEFA.com, Reuters, dailymail.com

872

Nalaganje vsebine...

Loading...