Virus HPV lahko preprečimo z brezplačnim cepljenjem

844
844

Z virusom HPV se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno aktivnih posameznikov, tako žensk, kot tudi moških. Čeprav so okužbe največkrat prehodne narave in ne povzročajo večjih težav, pa lahko tudi blažje okužbe vodijo v nastanek genitalnih bradavic. Trajna okužba s HPV pa pogosto povzroči tudi predrakave spremembe in raka materničnega vratu. HPV so tako glavni vzrok za nastanek tega raka, povezani pa so tudi z nastankom drugih, tako pri moških, kot pri ženskah.

NAJVEČJA NEVARNOST ZA MLADE

Približno polovica vseh spolno aktivnih posameznikov se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Najpogosteje so med njimi najstniki in mlajši odrasli, stari med 15 in 25 let. Pogosto še sami ne vedo, da so okuženi, saj ne kažejo posebnih simptomov, pri okoli 90 % žensk pa okužba celo spontano mine v roku enega leta.

Pri desetini okuženih pa se lahko razvije trajna okužba, ki lahko povzroči tudi predrakave in rakave spremembe materničnega vratu (RMV), zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih. Tudi pri večini, za katero simptomi niso moteči, pa se virus prenaša na naše spolne partnerje.

BREZPLAČNO CEPLJENJE ZA DEKLETA, ROJENA LETA 1998 ALI KASNEJE

Dekleta, ki so predpisano cepljenje zamudila, ga lahko tudi kot študentke izkoristijo brezplačno.

V Sloveniji je na voljo tudi cepljenje proti HPV za dekleta in fante. Ker je država s šolskim letom 2009/2010 v 6. razredu OŠ začela uvajati brezplačno rutinsko cepljenje za deklice, je to še vedno brezplačno na voljo vsem zamudnicam, torej dekletom, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/2010 ali kasneje in še niso bile cepljene.

Rezultat iskanja slik za HPV shotsCepljenje je brezplačno za dekleta, rojena leta 1998 ali kasneje.

Če si med njimi tudi sama, na Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje navajajo, da se lahko cepljenje opravi ob prvem naslednjem sistematičnem pregledu (v okviru šolskega ali študentskega zdravnika) ali pa po predhodnem dogovoru z izbranim zdravnikom – vsi namreč ne cepijo, zato moraš o tem vprašati osebnega ali študentskega zdravnika.

SAMOPLAČNIŠKO CEPLJENJE MED 170 IN 300 EVRI

Za vse ostale, ki bi se želeli zaščititi pred bodočimi HPV okužbami, je na voljo samoplačniško cepljenje, pri čemer se navedene cene nanašajo na enkratni odmerek, potrebno oz. priporočljivo pa je prejeti tri.

Cene so med zdravstvenimi domovi in ostalimi institucijami podobne – 213 evrov za 9-valentno cepivo, 168 evrov za 4-valentno cepivo in 298 evrov za 2-valentno cepivo.

ALI JE CEPLJENJE PRIMERNO ZAME?

Samoplačniška cepljenja v nekaterih primerih ga izvajajo tudi lokalni zdravstveni domovi, a pogosto le za mlade deklice, ne pa tudi odrasle. Tako do cepljenja najlažje prideš na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje – mariborska ambulanta za cepljenje deluje na Prvomajski ulici 1 vsak delavnik med 8.00 in 12.00 uro.

Ne glede na to, kje se odločiš cepiti, je potrebno predhodno naročanje, v omenjeni ambulanti na 02 45 00 145.

 

844

Nalaganje vsebine...

Loading...