Raziskave pravijo: To so načini, kako sklepati prijateljstva, ko smo starejši

1436
1436

V otroštvu je navezovanje stikov z novimi prijatelji popolnoma preprosto. Ko postajamo starejši, pa iz dneva v dan ugotavljamo da za nekatere prijatelje nimamo več časa in mrzlično iščemo načine, kako spoznati nove ljudi z istimi interesi. Znanstveniki pravijo, da moramo za to upoštevati le nekaj preprostih nasvetov.

1. NE BODI LE POSLUŠALEC

Sklicujoč se na študijo o vplivu izraženega zanimanja v komunikaciji, avtor Eric Barker svetuje, kako postati boljši poslušalec.

Poslušati in biti prijazen ni enako kot prositi ljudi, naj vam povedo več. Raziskovalca Jack Zenger in Joseph Folkman opozarjata, da poslušanje ne pomeni le tihega kimanja z glavo, temveč ljudje menijo, da so najboljši poslušalci tisti, ki postavljajo vprašanja, ker spodbujajo vpogled v povedano. Poskusite s ‘trampolin metaforo’: ne bodite le poslušalci, temveč navdihnite osebo s povratno informacijo, da bodo vedeli, da jih zanima to, kar so vam povedali.

2. BODITE SPECIFIČNI

Ko osebi svetujete, se izogibajte nesmiselnim frazam (“verjamem, da ti bo šlo”), temveč bodite natančni (“sliši se, kot da resnično opravil/-a pregled stvari”).

Ne samo, da se bo oseba počutila bližje vam, poroča The Cut’s Cari Romm, temveč se bo tudi vaš prijatelj počutil bolje, saj gre za utemeljene komplimente.

3. ODPRTA KNJIGA

V študiji o samorazkritju v intimnih razmerjih so ugotovili, da je dobro, da se osebe zelo hitro odprejo, saj to govori o zaupanju, vendar pa imate hkrati čisto dovolj časa za ‘samorazkrivanje’.

Če se odprete prezgodaj, lahko tvegate, da se bo nov prijatelj odtujil in boste zamudili priložnost za povezovanje.

4. OŽIVITE STARA PRIJATELJSTVA

Še en dragulj, ugotovljen v študiji o vrednosti ponovnega povezovanja, pravi, da je oživljanje mirujočih družbenih vezi lahko posebej koristno. Ponovno povezovanje z znanimi prijatelji lahko prinese več zaupanja, kot ste ga zgradili nekoč, saj gre zgolj za dopolnjevanje tistega, kar je bilo že zgrajeno.

 

Povzeto po: Sensa.

1436

Nalaganje vsebine...

Loading...