Raziskave pravijo: Pica je pravzaprav lahko zdrava

765
765

Pica že od nekdaj velja za precej nezdravo jed. Poleg mastnega sira ima tudi veliko kalorij, zato ni primerna za tiste, ki se trudite živeti zdravo. Raziskave pa so zdaj pokazale, da je lahko tudi pica zdrava. Zakaj?

ORIGANO  ČUDEŽNA ZAČIMBA

Origano, brez katerega ne moremo pripraviti dobre pice in mnogih omak za testenine, je izjemno bogato s čudežno snovjo karvakrolom.

Ta naj bi, po raziskavi, objavljeni v glasilu Journal of Applied Microbiology, na edinstven način napadel noroviruse, ki povzročajo trebušno gripo. Zdravilna spojina v origanu naj bi tem virusom uničila zaščitni ovoj, zaradi česar jih imunski sistem lažje uniči.

Rezultat iskanja slik za pizza oreganoOrigano je poln čudežne sestavine  karvakrola.

Poleg koristnosti snovi v naravni obliki (zelišča v hrani) znanstveniki v karvakrolu vidijo tudi potencijalno učinkovito razkužilno sredstvo za hrano in površine. Norovirusi so namreč pogosta nadloga v bolnišnicah, saj se prenašajo preko človeškega stika, kapljično in preko stika z okuženimi predmeti.

Kljub temu, da je origano bogat s to čudežno učinkovino, pa bi ga morali na pico dajati v velikih količinah, da bi imel dovolj velik učinek.

PARADIŽNIKOVA MEZGA POLNA ANTIOKSIDANTOV

Ljudje, ki uživajo velike količine paradižnika, veliko redkeje umirajo za vsemi oblikami raka v primerjavi s tistimi, ki uživajo malo ali nič paradižnika. Zanimivo pa je dejstvo, da se pri paradižniku šele ob toplotni obdelavi izloča likopen, pomemben antioksidant, ki lahko poveča zaščitni faktor kože. Tako povečamo zmožnost kože, da se upre napadom škodljivih sončnih žarkov.

Rezultat iskanja slik za pizza sauceLikopen v paradižnikovi mezgi poveča zaščitni faktor kože.

Če uporabljate pravo paradižnikovo mezgo iz kakovostnega paradižnika, tudi ta lahko pripomore k boljšemu zdravju in počasnejšemu staranju kože.

Če torej pice ne jeste ravno za vse obroke vsak dan in je ne obložite z nekvalitetnimi sestavinami, lahko tudi ta (sicer nezdrava) hrana pozitivno vpliva na telo. :)

765

Nalaganje vsebine...

Loading...