Milenijci v zadnjih letih poskrbeli za velik upad ločitev

238
238

Milenijci skrbijo za znižanje deleža ločitev. Pa veš, zakaj?

 

Strokovnjaki ocenjujejo, da se lahko pogovarjamo o približno 24-odstotnem upadu števila ločitev od vrhunca, ki so ga zabeležili leta 1981. Veliko zaslug pri tem imajo prav milenijci. Justin Wolfers iz univerze v Michiganu, ki je avtoriteta na področju statistik ločitev v Ameriki, je recimo rekel, da dejansko nikoli ni bilo jasno, ali je številka "50%" pri ločitvah kadarkoli držala.

MANJ POROK, MANJ LOČITEV

Da se je trend obrnil od ločitev, ni samo stranski učinek dejstva, da se danes poroči veliko manj parov kot nekoč. Ne glede na to, kako se naredi presek, številke vedno vodijo do istega zaključka: generaciji, ki živi v svetu Tinder zmenkov, relativne nule na transakcijskih računih in obsesije s kariero, je je uspelo dramatično zmanjšati število ločitev.

Strokovnjaki ob tem napovedujejo, da bomo v naslednjih desetletjih priča še dodatnemu porastu uspešnih dolgoročnih razmerij.

KAKO PRIDE DO TEGA?

Večina starejših generacij misli, da milenijci delujejo nepremišljeno, da se nikoli ne bodo poročili. Ampak to nikakor ne drži. "Resnično znajo ljubiti. Navdušujejo se nad zaljubljenostjo in 89 odstotkov jih verjame, da lahko ostanejo poročeni na dolgi rok. So le praktični v razumevanju legalnih težav, ki jih s seboj prinese ločitev," pravi dr. Helen Fisher, antropologinja z ameriškega Kinsey inštituta in dodaja: "Milenijci vse okoli sebe vidijo ločitve. Vidijo starše, ki se ločujejo in ponovno poročajo, vidijo starejše ljudi na spletnih straneh za zmenke, ki ponovno iščejo srečo v dvoje. Za nasvete sprašujejo starše. In v danes tako nestabilnem svetu si želijo, da bi imeli vsaj stabilen odnos."

Rezultat iskanja slik za millennials divorce

Povedano drugače, vedenja, ki se morda zdijo raztresena ali cinična – zavlačevanje s poroko, izogibanje monogamnosti – so v bistvu le obrambni mehanizmi pred dramo, ki bi jo prinesla boleča ločitev. In kot kažejo številke, ta pristop deluje.

Končne številke, kako zelo so milenijci zdesetkali statistike ločitev, ne bomo poznali še nekaj let. V bistvu tega ne bomo vedeli, vse dokler ne bodo vsi milenijci že izginili. Je pa jasno, da so milenijci že do zdaj končali kar nekaj plesnivih in neprivlačnih trendov. Se strinjaš?

 

Vir

238

Nalaganje vsebine...

Loading...