Tako poskrbiš, da te v službi jemljejo resno!

2229
2229

Z vodstvenim položajem v službi dobiš moč, pooblastila in vse odgovornosti vodje. To pa samo po sebi ni dovolj - kot vodja potrebuješ tudi avtoriteto: moč pri usmerjanju drugih, da izpolnjujejo tvoje želje in zahteve.


Če želiš, da tvoja ekipa funkcionira brezhibno, moraš zgraditi dobre kolegialne odnose in pred tabo ni lahka naloga. Nihče ne želi biti zatežen šef, zato je tvoj cilj, da pridobiš spoštovanje kolegov, da v tebi vidijo dobrega voditelja, ki zna zaščititi njihove interese. Zaposleni opazujejo in ocenjujejo svojega nadrejenega vsak dan, kako komunicira, motivira, podaja povratne informacije in organizira, na podlagi tega pa se potem odločijo, če je dober šef.

Rezultat iskanja slik za michael scott world's best boss quote

Prav tako pa do avtoritete prideš tudi med sodelavci. Če se izkažeš za dobro, komunikativno osebo, ki je pripravljena sodelovati z drugimi, hkrati pa zagovarjati svoje stališče, se v službi kmalu vzpostavi pripadnost, zadovoljstvo in dobro vzdušje na delovnem mestu.

1. KDO SO TVOJI SODELAVCI?

Zaradi različnih karakterjev ne obstaja univerzalen recept, s katerim lahko vedno uspe. Ko pridobiš spoštovanje svojih podrejenih, ne smeš dopustiti, da bi med vami prišlo do kakšne nevljudnosti do tebe, saj to na celoten tim vpliva kot zmanjšanje tvoje avtoritete.

To je pomembno, če naletiš na osebo, ki želi uničiti tvojo avtoriteto. Če bodo tudi ostali podrejeni videli, da se te lahko degradira brez posledic, bodo slej kot prej pokopali tvojo avtoriteto, zato se dobro spoznaj s svojo ekipo, da se temu izogneš.

2. VSAK IMA PO SVOJE PRAV.

Zelo pomembno je, da se naučiš, da svet ni črnobel. Nihče ni popoln in tudi ti nisi, zato mogoče situacijo vidiš iz svoje perspektive, kar pa ne pomeni, da imaš vedno prav. Poišči mnenje nevtralnih kolegov ali osebe, ki nima težav z opazovanjem.

3.. POMEMBEN JE POGOVOR.

Če opaziš, da v delu ekipe prihaja do napak, se odkrito pogovori. Najbolje se je pozanimati, kaj jih pri tvojem delu moti, hkrati pa tudi ti povej njim, kaj bi lahko opravljali drugače. Pripravi se na umirjen pogovor, nato si vzemi za premislek in deluj z mirno glavo: tvoja naloga je, da najdeš ravnotežje med svojimi nalogami in zadovoljstvom svojih podrejenih.

Nekaj nasvetov, kako kot šef vzpostaviti avtoriteto, je v videu na šaljiv način pripravil tudi komik Gašper Bergant. Kaj je po njegovem mnenju pomembno? Oglej si video:


TE ZANIMA ŠE:
Dobrodošli v odraslost ali KAKO SE ZNAJTI NA PRVEM ŠIHTU

DOBRODOŠLI V ODRASLOST!

Če si ravnokar izgubil/-a študentski status ali dopolnil/-a 26 let, je Vzajemna pravi naslov zate, saj te bo enostavno pripravila na odraslost. Ob sklenitvi najugodnejšega dopolnilnega zavarovanja pa prejmeš tudi eno izmed lepih daril!

Spremljaj portal ODRASEL.SI, kjer skrbijo za vedno sveže, zanimive in zabavne vsebine o tem, kako na delovnem mestu "osvojiš rešpekt"!


2229

Nalaganje vsebine...

Loading...