Pripravi življenjepis: obeta se obdobje zaposlovanja!

922
922

Zaposlitvene namere slovenskih delodajalcev so med najmočnejšimi tudi v svetovnem merilu. Neto napoved zaposlovanja znaša plus 20 odstotkov, kar je 11 odstotnih točk več kot v prejšnjem četrtletju.


Bolj previdni so delodajalci v panogah javnega sektorja in socialnih storitev ter gostinstva in hotelirstva; v obeh panogah napoved tokrat znaša +11 odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je napoved izboljšala v osmih od skupno desetih gospodarskih panog. Letna primerjava kaže, da delodajalci pričakujejo izboljšanje zaposlitvenih možnosti v vseh desetih panogah, najbolj opazna rast, in sicer za 17 odstotnih točk, pa se kaže v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo.

NAJVEČ ZAPOSLOVANJA NA VZHODU DRŽAVE

Zaposlovanje pričakujejo tudi delodajalci v vseh štirih v raziskavo vključenih regijah. Najmočnejši zaposlitveni utrip (+18 odstotkov) bo po raziskavi sodeč značilen za severovzhodno in jugovzhodno regijo. Delodajalci v osrednji regiji poročajo o 15-odstotni napovedi zaposlovanja, napoved zaposlovanja delodajalcev v jugozahodni regiji pa znaša +14 odstotkov.

Rezultat iskanja slik za workNajvečji porast zaposlitev se bo zgodil v severovzhodni in jugovzhodni regiji Slovenije.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je napoved zaposlovanja za severovzhodno in jugozahodno regijo boljša za dve odstotni točki, za jugovzhodno regijo je razmeroma stabilna, za osrednjo regijo pa ostaja nespremenjena. Primerjava z enakim obdobjem lani kaže na rast zaposlitvenih možnosti v treh od skupno štirih regij.

O znatnem izboljšanju zaposlitvenih možnosti, za kar 12 odstotnih točk, poročajo delodajalci v jugovzhodni regiji. Napoved zaposlovanja delodajalcev v jugozahodni regiji je za devet odstotnih točk boljša kot v enakem obdobju lani, za sedem odstotnih točk pa je višja tudi v severovzhodni regiji. Nasprotno pa letna primerjava kaže na upad zaposlitvenih namer za dve odstotni točki za osrednjo regijo.

ZAPOSLITVENE MOŽNOSTI BOLJŠE V 18 OD 44 RAZISKANIH DRŽAVAH

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se zaposlitvene možnosti izboljšale v 18 od skupno 44 v raziskavo vključenih držav, upadle so v 18 državah, nespremenjene pa ostajajo v osmih. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je napoved zaposlovanja izboljšala v 12 državah, upadla v 26 državah, v šestih državah pa ni bilo opaznih sprememb.

Povzeto po: STA.

Foto: Pixabay.

922

Nalaganje vsebine...

Loading...