Novost za študente: Ukinitev servisov, malica in stroški

2821
2821

Trenutno na področju študentskega dela največ duhov buri napovedana ukinitev študentskih servisov in prenos njihovega dela na Zavod za zaposlovanje.


Študentske servise naj bi ukinili predvsem zaradi koncesij, ki jih prejmejo za svoje delo. Teh se vsako leto nabere za približno 10 milijonov evrov, ta denar pa naj bi po ukinitvi servisov šel za štipendije. To pa ni edina novost, ki jo Levica v povezavi s koalicijskimi strankami pripravlja za študente.

VIŠJA MINIMALNA URNA POSTAVKA

Neto prejemek študenta za eno uro dela je nižji od prejemka, ki ga preračunano dobi oseba, ki dela za veljavno minimalno plačo. Torej je študentsko delo ovrednoteno nižje kot delo za minimalno plačo, čeprav gre za hiperfleksibilno in za delodajalce nadvse ugodno delo,'' je zapisano pod ukrepom.

Zato bodo pri Levici predlagali dvig minimalne urne postavke za študentsko delo, ki naj se tako ne bi več usklajevala z gibanjem povprečne plače preteklega leta, kot je veljajo do sedaj, temveč z gibanjem minimalne plače v tekočem letu.

Niso pa zvišanje študentske urne postavke edina novost, ki bo že pred poletjem morda razveselila študente. Levica želi uvesti plačilo malice in potnih stroškov za študentsko delo, po vzoru plačila malic in potnih stroškov redno zaposlenim delavcem. Plačilo potnih stroškov in malice je v Evropi redko, študensko delo pa bi s tem dobilo ugodnosti, ki so pri nas del ugodnosti redne zaposlitve. Antauer tudi ni prepričan, da bo ukrep prinesel večje število novih rednih zaposlitev, pri študentskem delu pa naj bi šlo predvsem za pridobivanje izkušenj mladih.

UKREPI ŠE PRED POLETJEM

V Levici so povedali, da bodo predlog pripravili do predvidoma konca tega meseca, sprejet pa naj bi bil v juniju. Poletje je sicer čas, ko je po študentskem delu največ povpraševanja, tako s strani študentkov kakor tudi delodajalcev. Za študente višja urna postavka pomeni, da se bo delo bolj splačalo. Za delodajalce pa, da bo študentsko delo vrednoteno na ustrezni ravni glede na zahtevnost dela.

Pri Levici pa pričakujejo, da bodo ukrepi prinesli tudi dodatne redne zaposlitve.

Vir: Žurnal24.

2821

Nalaganje vsebine...

Loading...