Mladi na trgu dela: "Premalo izkušenj za visoke plače"

4268
4268

Po gospodarski krizi leta 2008 se je brezposelnost tako po svetu kot po Sloveniji močno povečala. S stalnimi spremembami v svetu zaposlovanja, s porastom rabe tehnologije in drugačnim stilom življenja pa težave z zaposlovanjem pogosto prizadanejo mlade, ko ti iščejo prvo službo, zato so primorani opravljati tudi dela pod svojim plačnim razredom.


KRIVDO NOSIJO TAKO ZAPOSLOVALCI KOT TUDI ISKALCI DELA

Maja Hostnik, predstavnica mladinske mreže MaMa, ki svoje življenje namenja mladim, pravi, da krivdo za nezaposlovanje nosijo tako eni kot drugi: “Mladi na eni strani imajo zelo veliko znanj in sposobnosti, vendar jih velikokrat ne znajo uporabiti ali izpostaviti. Pri mladih je morda težava tudi v tem, da se številni odločajo za študij, po podatkih ZRSZ pa delodajalci potrebujejo predvsem deficitarne kadre oziroma poklicne delavce.”

TE ZANIMA ŠE:
Kako do tvojega prvega šihta?

Posledica tega je, da številni mladi z višjo izobrazbo pristanejo na Zavodu in imajo težave pri iskanju zaposlitve, seveda pa je krivda tudi na strani delodajalcev, ki velikokrat mlade izkoriščajo. Številni med njimi mladim kot pogoj postavijo tudi odprtje lastnega s.p.-ja. Delodajalci velikokrat tudi niso v koraku z njimi, saj mladi danes razmišljajo drugače kot delodajalci.

Delodajalci velikokrat niso v koraku z mladimi, saj mladi danes razmišljajo drugače.

MLADI PRIČAKUJEJO PREVISOKE PLAČE ZA PREMALO IZKUŠENJ

Do največjega razkoraka pride pri pričakovanjih glede plačila. Veliko mladih ima že na začetku glede plačila previsoka pričakovanja, predvsem ko gre za prvo zaposlitev. Mladi se morajo zavedati, da morajo biti bolj potrpežljivi.

Zdajšnja generacija mladih je bolj tehnološko usmerjena in praktično ni mladega, ki ne bi uporabljal komunikacijske tehnologije. Prav tako želijo mladi danes vse takoj in zdaj kar je tudi izziv, saj se na tak način njihove potrebe nenehno spreminjajo in jih ni enostavno zadovoljiti.

TE ZANIMA ŠE:
20 stvari, ki jih delodajalci ne želijo videti v tvojem življenjepisu


DOMAČE OKOLJE MLADE UČI ISKATI ZAPOSLITEV ZA NEDOLOČEN ČAS

Večina mladih si želi zaposlitve za nedoločen čas. V tem vidijo varnost in stabilnost, ki predvsem izhaja iz domačega okolja, kjer starši nekako še vedno spodbujajo stalno zaposlitev.
Ker to pogosto ni mogoče, pa imajo mladi dandanes zelo veliko idej, ki jih uresničujejo na tak način, da odprejo svoje podjetje. Uresničevanje lastnih ciljev in idej na tak način pa jim omogoča hitrejšo rast in prevzemanje odgovornosti.

Večina mladih si še vedno želi zaposlitve za nedoločen čas.

DRŽAVA MLADIM PONUJA VEČ PROGRAMOV ZA LAŽJE ZAPOSLOVANJE

Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za naše uredništvo potrdili, da se lahko mladi vključujejo v vse aktualne programe aktivne politike zaposlovanja, kar bi moralo iskanje dela olajšati, kot težko zaposljivo skupino pa jih obravnavajo do dopolnjenega 30. leta.

Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve menijo, da se za iskalce prve zaposlitve naredi veliko.

Med temi programi so trimesečno usposabljanje na delovnem mestu, javna dela, posebne oblike pomoči delodajalcem so na voljo tudi v Pomurju, Pokolpju, Podravju in Zasavju, izvaja pa se tudi ukrep vračila prispevkov za prvo zaposlitev.
Dodaten ukrep je še v zakonu o intervencijskih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva in predvideva oprostitev plačila prispevkov delodajalca za prvih 24 mesecev. Vse te spodbude vplivajo tudi na podatke o brezposelnosti in morda vlivajo optimizem, a številni uporabniki subvencije se po izteku pogodbenega obdobja te spet vrnejo v evidenco.

TE ZANIMA ŠE:
Teh stvari nikoli ne naredi na prvem razgovoru za službo

ZA MLADE PA SKRBIJO TUDI NEVLADNE ORGANIZACIJE

Nevladne organizacije z izvajanjem projektov in različnih aktivnosti pripomorejo k usposabljanju mladih in pridobivanju kompetenc, ki jim pomagajo pri nadaljnjem iskanju zaposlitve. Velja omeniti, da je bilo v zadnjih dveh letih zaradi projektov organizacij, ki delujejo v mladinskem sektorju zaposlenih kar nekaj mladih.

Maja Hostnik, predstavnica mladinske mreže MaMa, ki mladim pomaga pri iskanju zaposlitev. (FOTO: arhiv mreže MaMa)

Zaradi uspeha tovrstnih organizacij tudi Maja Hostnik meni, da bi bilo bolje, če bi država organizacijam zagotovila redno financiranje, s katerim bi lahko zaposlili mladega človeka in ga na organizaciji tudi obdržali na dolgi rok: “Ena izmed težav, ki se pojavlja pri nevladnih organizacijah je namreč ravno redno financiranje, ki zaenkrat še ni urejeno in povzroča nenehno spreminjanje in fluktuacijo kadrov, to pa vpliva na kakovost dela v organizacijah.”
Poslanstvo Mreže MaMa, ki ga vodi, je predvsem združevanje mladinskih centrov, ki nudijo mladim prostor za kakovostno preživljanje prostega časa in pridobivanje kompetenc za večjo konkurenčnost na trgu dela. S tem, ko nudijo podporo mladinskim delavcem in mladinskim centrom ter se z njimi vključujemo v različne projekte, tako na nacionalni kot evropski ravni, mladim posredno omogočajo pridobivanje kompetenc in znanj, ki so jim v pomoč pri uresničevanju njihovih ciljev.

KAJ BI MORALI MLADI UPOŠTEVATI?

Iskalci prve zaposlitve se morajo najbolje pripraviti na razgovor. Izpostavite vse svoje kompetence, ki jih imate, tudi tiste za katere menite, da morda niso pomembne – so. Na razgovor pridite samozavestni in predstavite vsa znanja, ki ste jih pridobili. Tu ne gre samo za formalno izobrazbo, ampak za vsa neformalna izobraževanja, tečaje in prakso. Izpostavite svoje ključne prednosti, pri tem pa poskusite izstopati od množice.

DOBRODOŠLI V ODRASLOST!

Če si ravnokar izgubil/-a študentski status ali dopolnil/-a 26 let, je Vzajemna pravi naslov zate, saj te bo enostavno pripravila na odraslost.
Spremljaj portal ODRASEL.SI, kjer skrbijo za vedno sveže, zanimive in zabavne vsebine o tem, kako se vesti na službenih razgovorih, kje poiskati aktualne informacije o službah in “kako si spedenat gud šiht.”
Ob sklenitvi najugodnejšega dopolnilnega zavarovanja pa pri zavarovalnici Vzajemna prejmeš tudi eno izmed lepih daril.

4268

Nalaganje vsebine...

Loading...